Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Aardgas steeds meer in trek

De belangstelling van de consument voor aardgas als energiebron blijft stijgen. Dat blijkt uit de gegevens die aardgasfederatie KVBG in 2010 heeft verzameld.

In 2010 plaatsten de 600 ondervraagde installateurs samen 15.710 installaties, waarvan 10.636 in Vlaanderen, 718 in Brussel en 4.300 in Wallonië. In vergelijking met 2009 werden 10% meer installaties gerealiseerd.
Bij veruit het grootste deel van de installaties, 83%, ging het om een vervanging. De installaties in nieuwbouw waren goed voor 17%. In het Brussels gewest was de vervangingsmarkt vorig jaar het grootst: daar kwam 86% van de installaties in de plaats van andere, oudere installaties.

Aardgas: de eerste keuze

Aardgasgebruikers blijken trouwe klanten te zijn: 99% kiest bij vervanging opnieuw voor aardgas. Opvallend is dat bijna 60% van de mazoutgebruikers zijn stookolie voor aardgas inruilt, als de woning op het aardgasnet aangesloten kan worden. In vergelijking met vorig jaar is dat een stijging van 6%.
Aardgas is ook de eerste keuze bij nieuwbouw. Uit de studie van de KVBG blijkt dat 96% van de Belgen die een nieuwe woning bouwen, in een gebied met aardgasnet welteverstaan, ook voor aardgas kiest.
Globaal genomen was 81% van de in 2010 uitgevoerde installaties een aardgasinstallatie. In ‘aansluitbaar gebied’ loopt dat cijfer zelfs op tot 89%.

Aansluitbaarheid van 90%

Terwijl tien jaar geleden maar 8 op de 10 woningen op het aardgasnet aangesloten konden worden, blijkt uit de studie dat vandaag 90% van de woningen aansluitbaar zijn. Er zijn opmerkelijke verschillen tussen Vlaanderen en Brussel enerzijds en Wallonië, met een lagere aansluitbaarheid, anderzijds.

Meer aardgasketels verkocht

Dat het goed gaat op de aardgasmarkt blijkt ook uit de verkoop van de aardgasketels. In tien jaar tijd is het totaal aantal verkochte aardgasketels bijna verdubbeld. Over de laatste twee jaar bedroeg de stijging 8,35%. Wandketels worden het meest gekocht: in 2010 maakten ze 92,44% van het totaal uit, tegenover 7,56% vloerketels. Ruim 75% van alle ketels die vorig jaar verkocht werden, zijn condensatieketels. De verkoop ervan steeg met 15% ten opzichte van 2009. Niet verwonderlijk, gezien het hoge rendement en de daaraan gekoppelde besparing.

Groen bewustzijn en de portemonnee

Zowel in nieuwbouw als op de vervangingsmarkt krijgt aardgas de voorkeur van de consument. “Een sterker ‘groen bewustzijn’ zit daar zeker voor iets tussen,” aldus Ferdinand de Lichtervelde, secretaris-generaal van de KVBG. “De aardgasgebruiker stoot 25% minder CO2 uit dan de gebruiker van andere fossiele brandstoffen. Bij de verbranding komt geen roet vrij. En ook maar weinig stikstof, waardoor aardgas geen zure regen veroorzaakt.”
Maar naast milieuvriendelijk is aardgas ook voordelig, en dat speelt uiteraard ook een rol. de Lichtervelde: “De installatie is relatief goedkoop, en de consument geniet premies en fiscale voordelen. Het plaatsen van een condensatieketel op aardgas in een bestaande woning gaf vorig jaar in de drie gewesten recht op een premie en een belastingvermindering, en dat is dit jaar ook nog zo. Dat draagt bij tot het succes.”


Meer info: KVBG

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in