5 stappen om sluipverbruik te verminderen
Met deze 5 tips verbruik ook jij minder energie!
Het stiekeme verbruik van de elektrische toestellen in huis kan maar liefst oplopen tot 10% van je totale energieverbruik. Het gaat hier dan over apparaten die op stand-by staan en dus niet helemaal uit staan. Met deze 5 tips kan jij alvast je sluipverbruik tot een minimum terugdringen.
Maar wat is nu juist ‘sluipverbruik’?
Veel elektrische huishoudapparaten hebben een stand-by knop. Je denkt dat je ze uitzet door op de rode knop te duwen maar eigenlijk blijven ze op de achtergrond nog steeds stroom verbruiken. Het beste voorbeeld hiervan is de tv. Zie je het rode lichtje branden wanneer de televisie uit staat? Inderdaad, dat is dus sluipverbruik. Als je de tv volledig wilt uitschakelen, zul je de stekker moeten uittrekken of de on/off-knop op de tv zelf moeten indrukken.
Over hoeveel geld gaat dit dan?
Als een toestel 1 Watt verbruikt, en het hele jaar door in het stopcontact zit, verbruik je 8,76 kWh. Dit heeft een waarde van ongeveer 2 euro. Maar voor veel apparaten die in stand-by staan kan het oplopen tot maar liefst 10 Watt. Sluipverbruik kan ons jaarlijks € 100 of meer kosten! Weetje: We hebben gemiddeld 30 tot 50 stand-by toestellen in huis.
Sluipverbruik verminderen
Stap 1. Opsporen van het sluipverbruik
Ga op zoek door heel het huis, kijk of er onnodige laders in het stopcontact zitten of er ergens stand-by lichtjes branden … Hier is alvast een kort lijstje met toestellen die vaak sluipverbruik genereren.
- een tv
- een dvd-speler
- een vaste computer
- een computerscherm
- een luidsprekerbox
- een printer
- een spelconsole
- een oplader
- een keukenapparaat zoals de koffiemachine of blender
Stap 2. Laders uit het stopcontact trekken
Het moet een gewoonte worden om stekkers uit het stopcontact te trekken. Als je smartphone of scheermachine is opgeladen kan je best meteen de stekker eruit trekken. Dit is niet enkel goed om het sluipverbruik te verminderen, maar ook voor de levensduur van je apparaten. Te lang opladen zorgt ervoor dat de levensduur van de batterij vermindert.
Stap 3. Gebruikmaken van stekkerdozen met schakelaar
Als je gebruik maakt van een stekkerdoos met een schakelaar, kan je alles makkelijk uitzetten door op één knop te duwen. Op die manier hoef je niet steeds het gevecht aan te gaan met je stopcontacten.
Stap 4. Een stand-by killer installeren
Een stand-by killer schakelt automatisch toestellen uit die erop aangesloten zijn. Een stand-by killer is al verkrijgbaar vanaf € 7 en bespaart je uiteindelijk veel meer!
Stap 5. Alles uitzetten
Voor sommige toestellen is het gewoon het makkelijkst om de stekkers van je apparaten steeds uit te trekken. Denk hierbij aan koffiemachines, blenders,...