Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Verwarming

Recente cijfers over de woningmarkt wijzen uit dat het renoveren van woningen meer en meer terrein wint op nieuwbouw. Habitos.be past zich aan die trend aan en geeft het luik ‘Renovatie’ van zijn website een nieuwe impuls, samen met architect Geert Houtmeyers. In deze bijdrage legt hij uit hoe een renovatie te verzoenen is met energiezuinig verwarmen.

Energiezuinig verwarmen

Bij het renoveren van een woning zijn er mogelijkheden om het verwarmingssysteem energiezuiniger te maken. Afhankelijk van de ouderdom van de bestaande verwarmingsinstallatie en de omvang van de renovatie zijn er twee opties: het vervangen van de bestaande verwarmingsinstallatie of de vervanging van het warmteafgiftesysteem.

De verwarmingsinstallatie vervangen

Meestal is de verwarmingketel, als deze al aanwezig is, zodanig verouderd dat deze aan vervanging toe is. Het is dan evident deze te vervangen door het nieuwste type ketel. Veelal werken oude ketels op mazout als verwarmingsbron. Indien er aardgas aanwezig is in de straat, kun je de bestaande ketel vervangen door een hoogrendementsaardgasketel, de zogenaamde HR+ of HRtop ketels. Deze types bestaan tegenwoordig ook in de mazoutketels. Deze bieden dan ook een oplossing indien er geen aardgas aanwezig is in de straat. Voor de vervanging van een bestaande verwarmingsketel door een nieuwe worden premies uitgereikt door zowel de overheid als de energieleverancier.

Warmtepomp

Indien beide verwarmingsbronnen niet mogelijk zijn of indien je nog een stapje verder wenst te gaan, kan je ook verwarmen met een warmtepomp. Dit is een vorm van duurzaam en energiezuinig verwarmen waarbij je slechts een beperkte hoeveelheid elektrische stroom nodig hebt om het systeem aan te drijven. De energie nodig voor het opwekken van warmte wordt gewoon uit de lucht of uit de grond gehaald.

  • De bereiding van sanitair warm water gebeurt via een boiler en wordt meestal gekoppeld aan de verwarmingsketel.
  • Gezien het bereiden van warm water toch wat energie vraagt, kan het warm water ook geleverd worden via een zonnecollector. Deze wordt dan op dezelfde boiler aangesloten en ontvangt de warmte van de zonnecollector die op het dak wordt geplaatst. Om bij het gebruik van een zonnecollector voldoende buffering van warmte toe te laten wordt aangeraden een minimale inhoud van 300 liter te voorzien. Ook hiervoor bestaan extra premies.

Het warmteafgiftesysteem vervangen

Naast de vervanging van de bestaande verwarminginstallatie kun je ook sleutelen aan de afgifte van de verwarming, de zogenaamde verwarmingslichamen.

  • Meestal zijn de verwarmingslichamen in een bestaande woning radiatoren die nog uit gietijzer vervaardigd zijn. Deze zijn meestal zeer zwaar en groot van afmetingen, zodat ze heel wat plaats innemen. De huidige types radiatoren zijn veel lichter en compacter. Ook is de warmteafgifte geoptimaliseerd waardoor de bestaande elementen vervangen kunnen worden door kleinere types, en het aantal eventueel gereduceerd kan worden.
  • Door het vervangen van de bestaande verwarmingslichamen zal de nodige energie voor de verwarming van de woning efficiënter gebruikt worden en zelfs gereduceerd kunnen worden. Ook zijn de keuzemogelijkheden in verwarmingslichamen tegenwoordig zeer uitgebreid zodat er voor elke situatie wel een oplossing mogelijk is.

Vloerverwarming

Als je de vloeropbouw van de woning ook vervangt en isoleert, kun je opteren om over te schakelen op vloerverwarming.

  • Doordat vloerverwarming volgens het principe van lage temperatuur werkt, is dit systeem nog energiezuiniger dan verwarmen met verwarmingslichamen.
  • Een bijkomend voordeel is dat je geen plaats verliest door de verwarmingslichamen en je de bestaande muren helemaal kan vrijmaken. Dat is bijvoorbeeld zeer interessant indien de bestaande muren opgetrokken zijn uit zichtmetselwerk, want dan kunnen deze ook mooi in het zicht blijven.
  • Vloerverwarming is ook een zeer comfortabele verwarming omdat de ruimtes zeer gelijkmatig worden opgewarmd en de temperatuur in de ruimte overal constant is.
  • Ook voor het verwarmen van bestaande ruimtes met hoge plafonds of vides is vloerverwarming een aangewezen oplossing. Daar er geen convectie (lees stijging) van de verwarmde lucht in de ruimte ontstaat worden enkel de onderste luchtlagen op comforttemperatuur gebracht. Hierdoor zullen de stookkosten voor het verwarmen van deze grote ruimtes beperkt blijven.

Combinatie

Beide systemen kunnen uiteraard ook gecombineerd worden. Zo kan je perfect op het gelijkvloers vloerverwarming plaatsen en op de verdieping radiatoren. Het is dan wel aangeraden om radiatoren te plaatsen van het type lage temperatuurafgifte of low H2O. Op die manier wordt het voordeel van de lage temperatuurafgifte voor de vloerverwarming niet te niet gedaan door het hogere temperatuurregime van de standaard radiatoren.


Auteur: Architect Geert Houtmeyers - april 2009

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist

 Website


 Twitter
 

Facebook

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in