Tips en tricks voor een koele woning

Gewijzigd op 2/07/2015 door TiM Vanhove

Een koele woning is pure luxe nu we midden in een hittegolf zitten. En volgens de weervoorspellers blijven de temperaturen nog een tijdje hoog. Met deze tips kun je de woning fris houden.
Nachtkoeling via opendraaiend raam
Nachtkoeling via een opendraaiend raam
© Renson

Verlucht de woning op het juiste moment

Nachtkoeling helpt om de warmte uit de woning te drijven en de wanden en vloer opnieuw af te koelen. Die koelte kunnen ze overdag afgeven aan de omgevingslucht, waardoor de woning trager opwarmt. Nachtkoeling kan door je ramen open te zetten of door je mechanische ventilatiesysteem in hoogste stand/debiet te zetten.
Dat nachtelijke koelen doe je best na middernacht of ’s morgen heel vroeg. Wie in een stedelijke omgeving woont, heeft immers nog lang na zonsondergang last van het Heat Island-effect. Door de zonnestraling warmen de gebouwen en straten op en geven hun warmte na zonsondergang langzaam af. Een beetje inschatten dus wat in jouw geval het beste moment is.
Zonwerende glasfolie
Met de juiste glasfolie kun je je ramen zonwerend maken.
© Solargard

Weer de warmte tijdig

Wacht niet tot de warmte in huis is om zonwerende maatregelen te nemen, maar handel proactief. Sluit gordijnen, rolluiken of screens. Wanneer je zo’n oplossing niet hebt, kun je altijd nog teruggrijpen naar de huis- tuin en keukentips: aluminiumfolie tegen het raam (die is het meest efficiënt aan de buitenzijde) of zonwerende folie tegen het raam (die laat nog licht binnen).
strijken op terras
© De Kindertjes

Voer huishoudelijke taken doordacht uit

Vermijd het gebruik van warmte-opwekkers: strijkijzer, oven, … Stel de taken met dergelijke apparaten uit of kijk of je ze naar buiten in de schaduw kunt verplaatsen (vb strijken).
Buitenkeuken Marciano
De Marciano Outdoor Kitchen is een verplaatsbare buitenkeuken met 4 hoofdbranders, een grill met draaispit, een koelkast en veel opbergruimte.
© Boretti

Kook buiten

Hetzelfde geldt voor koken. Gebruik in plaats van het fornuis de barbecue of de buitenkeuken enkele dagen, of kies voor verfrissende salades. Zo geniet je ook meer van het warme weer.
Muren nat sproeien
© Muren vochtig

Bevochtig de muren

Wie een woning met donkere gevelmaterialen heeft, kan de muren na zonsondergang bevochtigen. Door het nat maken van de muren wordt een deel van de opgeslagen warmte uit het gevelmateriaal getrokken. De warmte-energie wordt gebruikt om het water te laten verdampen. Zo koelen de gevels af en is er minder warmtestraling (ook naar binnen). Je woning koelt met andere woorden af.
Meer weten?
Heb je bouw- of renovatieplannen? Ontdek dan hoe je de warmte structureel kunt weren in het artikel: 'Een koel huis, zo doe je dat'