Soorten hellende daken

Gewijzigd op 7/01/2015 door TiM Vanhove

De vormenrijkdom in de architectuur vertaalt zich niet alleen in de gevels. Ook het hellend dak kan zoveel meer zijn dan die klassieke driehoek die we in de kleuterklas leerden tekenen. Niet alleen op dat klassieke zadeldak bestaan tal van varianten, er zijn nog heel wat andere boeiende hellende dakvormen. Een inspirerend overzicht.

Onze dakspecialisten

Een hellend dak biedt tal van voordelen. De ruimte onder de dakkap biedt extra woonruimte. Verder is het daktype goedkoper te realiseren dan een plat dak, is het veel langer bestand tegen de weersinvloeden en is het bij eventuele problemen of schade gemakkelijk te herstellen.
 
En wanneer esthetiek in de keuze van het daktype belangrijk is, dan heeft het hellende dak heel wat mogelijkheden.
Koramic - Tuiles Terre Cuite
© Koramic - Tuiles Terre Cuite

Zadeldak

Een dak met twee dakvlakken of schilden die in de nok samenkomen. Dit is de meest voorkomende dakvorm.
Koramic - referentiewoning
© Koramic kleidakpannen

Wolfsdak

Ook wel zadeldak met wolfseinden genoemd. Het onderscheidt zich van het klassieke zadeldak door de kleine afgeknotte vlakken – de wolfseinden - aan de kopgevels.
toiture
© Icopal

Schilddak

Een dak met vier dakvlakken. De vlakken aan de korte zijde zijn driehoekig van vorm, die aan de lange zijde zijn trapeziumvormig. De nok is hierdoor korter dan de totale gevellengte. Deze dakvorm komt ook vaak voor, maar is moeilijker uit te voeren dan het zadeldak.
Kijkwoning
van BIK Woningen
© Groep Huyzentruyt

Piramidedak, tentdak of puntdak

Deze dakvorm heeft vier gelijke schuin oplopende dakvlakken die een punt samen komen. Zoals de naam aangeeft, roept de dakvorm het beeld van de Egyptische piramides op. Een minpunt is dat je minder nuttige ruimte onder de dakkap hebt.

Lessenaarsdak

Het hellende dak bestaat slechts uit één dakvlak. Deze variant zie je vaak bij hedendaagse architectuur.
Renovatie dak
© Habitos.be

Mansardedak

Bij deze variant op het zadeldak zijn de dakvlakken gebroken en knikken ze naar beneden. Deze dakvorm zie je vaak bij klassiekere architectuur.

Doorgeschoten kap

Een zadeldak dat aan de ene zijde over twee verdiepingen rijkt. Het kan bijvoorbeeld van het maaiveld tot in de nok lopen.
Alterna
© Eternit

Bol gebogen dak

Bij een bol gebogen dak ligt de ronde vorm van het dakvlak naar buiten. Het is de meest frequent voorkomende vorm van gebogen daken.

Derbipure eerste plantaardig dakmembraan
© Derbigum

Hol gebogen dak

Bij een hol gebogen dak buigt het dakvlak naar binnen.

Folders over dakwerken

Meer informatie op de website van deze bedrijven