• Home
  • »
  • Bouwen
  • »
  • Renoveren
  • »
  • Renoveren: De zolder van onbruikbaar tot slaapkamer, dressing en badkamer

Renoveren: De zolder van onbruikbaar tot slaapkamer, dressing en badkamer

Gewijzigd op 18/08/2015 door Daan Slingers

In deze bestaande woning te Nieuwerkerken was er een zolder aanwezig, maar deze was onbewoonbaar. Dat moest veranderen. De bouwheer deed daarom een beroep op Geert Houtmeyers.

Onze renovatiespecialisten

Dakrenovatie
© Houtmeyers architecten
“Het bestaande dak bestond uit verschillende daken met verschillende hellingen. Gezien de ouderdom van de constructies was het dringend toe aan een renovatie. Bij de nieuwe bestemming moest de zolderruimte omgevormd worden tot een bewoonbare ruimte. In de nieuwe ruimte moest er een slaapkamer, een dressing, een badkamer en een muziekruimte met bibliotheek komen”, aldus architect Geert Houtmeyers.
Dakrenovatie
Dakrenovatie.
© Houtmeyers architecten
Het dak is volledig gerenoveerd met behoud van de bestaande dakstructuur. Op deze manier was het mogelijk om het dak goed te isoleren en een bewoonbaar oppervlakte te creëren. “Enkel de pannen en de panlatten zijn verwijderd. De dakconstructie bleef behouden. Na een grondige controle bleken de oude dakspanten aangetast door houtwormen. Sommige dakspanten zijn daarom vervangen andere kregen een behandeling tegen houtworm. Nadat de bestaande pannen en panlatten waren verwijderd is op de bestaande kepers een nieuw onderdak aangebracht op basis van een soepele folie."

Dakkapel

"Gezien de ruimtes bewoonbaar moesten zijn, is er aan de voorgevel een nieuwe dakkapel aangebracht. Deze is volledig ter plaatse uit getimmerd en geïntegreerd in de bestaande dakstructuur. Aan de achterzijde zijn een aantal dakvlakramen aangebracht. Ook is er in bepaalde ruimtes een nieuwe zoldering aangebracht. Dit door middel van een houten plafondstructuur. In de slaapkamer is de ruimte volledig open gehouden tot tegen het hellend dak. Dit om het ruimtegevoel te vergroten.”
Dakrenovatie
© Houtmeyers architecten

Nieuwe dakopbouw

Na de oplevering van de nieuwe dakopbouw werd er een dik isolatiepakket aangebracht door middel van cellulosevlokken. De vlokken worden ingeblazen. nadat het dampscherm aan de binnenzijde van het dak is aangebracht. De verdere afwerking in gipsplaten aan de binnenzijde wordt aangebracht op een lattenwerk, bevestigd aan de nieuwe binnenstructuur. De ruimte tussen het lattenwerken en de gipsplaten zal fungeren als leidingspouw voor het aanbrengen van de technische leidingen. Alle gootwerk alsook de dakoversteken zijn volledig vernieuwd. Zowel de zinken binnenbekleding als de buitenbekleding uitgevoerd in een onderhoudsvrij plaatmateriaal. “De kleur van deze laatste is nu afgestemd op de kleur van het buitenschrijnwerk dat reeds bij de eerste fase van het renovatieproject was vernieuwd”, stelt Geert Houtmeyers.

Isolatie

De aansluiting met de andere bouwdelen vergt wel de nodige aandacht. Zo moesten bijvoorbeeld de goot- en nokaansluitingen wind- en waterdicht gemaakt worden op enerzijds het onderdak en anderzijds het dampscherm. Om de continuïteit te verzekeren van de isolatie van het dak op de muren en de wanden, die hiermee aansluiting maken, moesten ook hier de overgangen goed bekeken worden. Dit om te vermijden dat hier koudebruggen ontstaan of bouwknopen, die niet voldoen aan de thermische prestaties die al dan niet wettelijk zijn opgelegd. Een goede detaillering en onderzoek voor de aanvang van de werken is dan ook aangewezen om dergelijke dakrenovaties correct te kunnen uitvoeren”, besluit Geert Houtmeyers.
Auteur: Architect Geert Houtmeyers, zaakvoerder Houtmeyers architecten - augustus 2015

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
Geert Houtmeyers

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist >> 

 Website
 Twitter
 Facebook

Folders over renoveren

Meer informatie op de website van deze bedrijven