Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Het buitenschrijnwerk vervangen

-

Het vervangen van buitenschrijnwerk in een bestaande woning is bij een renovatie een van de meest evidente keuzes. Nieuwe ramen en deuren plaatsen kan relatief gemakkelijk gebeuren, en levert meteen een forse isolatiewinst op. Onze renovatiespecialist en architect Geert Houtmeyers helpt verbouwers hierin de juiste keuze te maken.

Hout, pvc of aluminium?

De keuze van het type buitenschrijnwerk is één van de eerste zaken die meestal worden aangehaald als men beslist om de bestaande ramen en deuren te vervangen. Hier spelen niet alleen technische aspecten mee, ook op esthetisch vlak zal de keuze bepalend zijn.

  • Als je kijkt naar de technische kant dan komen aspecten aan bod zoals stabiliteit, grootte van de ramen en deuren en isolatiewaarde van de materialen. Elk materiaal heeft voor deze aspecten zijn voor- en nadelen. In principe kan elk type raam of deur gefabriceerd worden in hout, pvc of aluminium.
  • De enige beperking die er kan zijn is deze van de maximale afmetingen. Raamprofielen kunnen niet in onbeperkte lengte gemaakt worden. Een manier om dit op te vangen, is door het raam anders in te delen. Het is daarom aan te raden dat dit voorafgaandelijk goed bestudeerd wordt. Zeker bij opengaande delen moet je bekijken dat deze ook makkelijk open en dicht kunnen. De bestaande indeling van de ramen en deuren kan in die zin dan ook herbekeken worden.

Isolatiewaarde?

De isolatiewaarde van het raamprofiel en van de beglazing vormt een van de belangrijkste parameters voor het vervangen van het bestaande buitenschrijnwerk. Als je weet dat enkele beglazing ongeveer 5 keer meer warmte doorlaat dan de huidige dubbele beglazing, dan is de keuze op dit vlak snel gemaakt.

  • Maar de isolatiewaarde van ramen, deuren of garagepoorten wordt niet enkel bepaald door de beglazing die erin zit. Ook het type raamprofiel speelt een rol. Het raamprofiel heeft altijd een slechtere isolatiewaarde dan de beglazing. Daarom moet je altijd kijken naar de globale isolatiewaarde van het schrijnwerk, dat een samenstelling is van de waardes van het profiel en de beglazing. Op dit vlak scoren hout en pvc beter dan aluminium.
  • De beglazing is tegenwoordig standaard van het type dubbele beglazing met een isolatiewaarde rond de 1.1 W/m²K. Nog betere prestaties worden verkregen met 3-voudige beglazing. Deze halen makkelijk een waarde onder de 1 W/m²K. In combinatie met een verbeterd thermisch raamprofiel worden hierbij zeer goede isolatiewaardes gehaald.

Bestaande of nieuwe raamopeningen?

De plaatsing van de nieuwe ramen en deuren in de bestaande openingen vergt toch de nodige aandacht. Zo kun je het schrijnwerk op identiek dezelfde plaats monteren als het bestaande. Na de montage ervan en voor de afwerking van de dagopening aan de binnenzijde van het schrijnwerk is het belangrijk om de aansluiting met de muuropening af te dichten met een isolatiemateriaal. Dit gebeurt meestal door het opschuimen met een PUR-isolatie. Nadat deze is aangebracht, kun je de dagopening opnieuw afwerken.

  • Wanneer er nieuwe raamopeningen gemaakt worden, moet je op voorhand goed inschatten hoe je deze in het gevelvlak zal inwerken. Zo moet je bijvoorbeeld bekijken of het gaat om een volle muur of een spouwmuur.
  • Bij een volle muur kun je in principe het raam op eender welke positie plaatsen. Uiteraard gaat dit gepaard met de juiste detaillering. Het afwerken van de dagopening aan de buitenzijde kan met bestaande gevelstenen of met een plaatmateriaal. Dit plaatmateriaal kan al op voorhand aangebracht zijn op het buitenschrijnwerk. Op die manier is de dagopening bij de plaatsing van het schrijnwerk meteen ook al afgewerkt. De binnenzijde van de dagopening kan gewoon afgepleisterd worden of ook hier kunnen andere materialen gebruikt worden.

Spouwmuur

Ook bij een spouwmuur kun je het raamprofiel vrij positioneren. Maar hier moet men toch de nodige aandacht geven aan de spouw tussen het binnen- en buitenparement. In deze spouw kan vocht opstapelen, bijvoorbeeld door regendoorslag die door het buitenparement in de spouw terechtkomt. Ter hoogte van de nieuwe raamopening kan dit water dan gewoon naar binnen lopen. Indien mogelijk kan men door het aanbrengen van de nodige vochtkeringen dit probleem ondervangen. Een andere oplossing is een vochtwerende behandeling voor de buitengevel.

Auteur: Architect Geert Houtmeyers - december 2009

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist

 
 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in