E

EPB

EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimmat. De EPB-regelgeving is een Vlaams decreet dat bepaalt hoe goed je woning geïsoleerd moet zijn (aangeduid door K-peil) en hoeveel energie het huis maximaal mag verbruiken (aangeduid door het E-peil).

E-peil

Het E-peil is de maat voor het energieverbruik van een woning. Hoe lager het E-peil, des te zuiniger de woning is. Om het E-peil te berekenen wordt een waardering gegeven aan alle ingrepen die invloed hebben op het energieverbruik en de kwaliteit van het binnenklimaat.
Voor woningen waarvan de stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd na 1 januari 2012 geldt een maximaal E-peil van E70 (en een maximum K-peil van K40). Dit zal in de toekomst nog verder zakken. Voor woningen waarvan de vergunning werd afgeleverd tussen 1 januari 2006 en 31 december 2009 gold een E-peilverplichting van E100. Voor woningen met een vergunning afgeleverd tussen 1 januari 2010 en 31 december 2011 gold een E-peil van E80 (en K45)

 

Eentapsaansluiting

Tijdens de bouw of verbouwing van je woning plaatst de watermaatschappij op jouw vraag een eentapsaansluiting. Een eentapsaansluiting is een beperkte installatie voor drinkwater met één tappunt. Met zo een mini-installatie kun je tijdelijk over water beschikken. Je mag deze eentapsaansluiting maximum 2 jaar gebruiken, daarna moet je drinkwaterinstallatie afgewerkt zijn en gekeurd worden. Die keuring heet basiskeuring.

Eerste advies

Dit is een betalend vrijblijvend gesprek met een architect waarin deze zijn opvattingen over bouwen aan je uitlegt en jij hem zegt wat je verwacht van je te bouwen of renoveren woning. Daarna kan je beslissen als je hem aanstelt als jou persoonlijke architect.

Elementenbouw

In de fabriek maken ze de kant-en-klare onderdelen zoals bijvoorbeeld betonnen gevels, wanden en vloeren, die dan later gezet worden op de werf. Dit wordt vooral toegepast bij het zetten van een nieuwbouw.

Espagnolet

Stangvormige deur-of raamvergrendeling

Overzicht bouwlexicon

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in