K

K-peil

Het K-peil is het totale isolatiepeil van een woning. Het houdt rekening met de warmteverliezen door alle buitenmuren, daken, vloeren en vensters. Het K-peil mag in Vlaanderen maximaal 45 bedragen. Hoe lager het K-peil, des te beter de woning geïsoleerd is.

Kantelpoort

Garagepoort die door middel van verticale spiraalveren bij het openen naar boven wordt getrokken.

Kapiteel

Oftewel kopstuk is de bekroning van een zuil, pijler of pilaster, in de regel om de druk van dezen over te brengen op een smaller draagvlak.
 

Keermuur

Dit is een muur om de druk van een hoger gelegen bodem bijvoorbeeld van een heuvel te weerstaan.
 

Kettingverband of Noor(d)s verband

Elke laag stenen in dit metselverband bestaat uit twee strekken en een kop. Als je de koppen in de muur van boven tot onder met een verticale lijn verbind, vormen ze een soort ketting. Elke oneven laag begint wel met een drieklezoor, gevolgd door een strek en een kop, waarna het ritme van twee strekken en koppen zich volledig herhaalt. Je eindigt de laag normaal ook met een drieklezoor.
 

Kilkeper

Of kielkeper is een balk ter plaatse van de kil, de inspringende hoek tussen twee dakvlakken, waarop de gordingen van het dak aansluiten.
 

Kniemuur

Soort muurtje op kniehoogte op de zolder dat ervoor zorgt dat er een hogere zolderverdieping ontstaat.

Knikarmscherm

Zonwering waarbij het scherm door een knikarmsysteem wordt uitgevouwen

Klezoor

Met klezoor bedoelen metsers een vierde van een hele steen. Een drieklezoor is dan drie vierde van een hele steen, een kop een halve steen, een strek een hele steen.

 

Klezoorverband of klezorenverband

Het klezoorverband werkt met volledige strekken of bakstenen, maar de stenen boven mekaar verspringen een klezoor of een vierde van de steen. Je kan dit op twee manieren doen: met een verticale voeg in staande tand of met een verticale voeg in vallende tand. De variant met de vallende tand krijg je door te beginnen met een halve steen of kop, gevolgd door allemaal strekken. De volgende laag begin je dan met een drieklezoor, gevolgd door strekken. De derde laag begint met een kop, dan een drieklezoor en dan de strekken, de vierde laag met een drieklezoor, een kop en dan de strekken. De voeg met de staande tand verkrijg je door te beginnen met een kop en dan de strekken, gevolgd door een laag die begint met een drieklezoor en dan de strekken. De derde laag is dan dezelfde als de eerste laag.
 

Kop

De kop is de smalste kant van een baksteen. In een metselverband bedoelen ze met kop dat de baksteen niet in de lengte maar enkel met de kop gemetst wordt. Meestal gaat het om een halve baksteen. Tegenwoordig kun je zulke formaten ook apart verkrijgen, in dezelfde samenstelling als je ‘grote’ baksteen.

 

Koppenverband of patijtsverband

De naam van dit metselverband zegt het al zelf: deze muur is opgebouwd met enkel koppen. Al klopt dat niet helemaal want om de tweede laag aan te zetten, start je die met een drieklezoor, zodat je de onderliggende kop met voeg helemaal bedekt.

 

Koudebrug of koudeknoop

Een onderbreking in de isolatieschil, waardoor het isolatieniveau op deze plaats slechter is dan elders. Een koudebrug of koudeknoop zorgt voor extra warmteverliezen en mogelijk vocht- en schimmelproblemen.

 

Kraal

Dit is de buitenkant van een zinken goot.

 

Kruisverband

Het kruisverband is een metselverband, ook wel gekend als Hollands verband. Eerst start je met een drieklezoor, gevolgd door allemaal strekken. De volgende laag bestaat uit enkel koppen. De twee laag strekken (in de muuropbouw de derde laag) start dan weer met een drieklezoor, gevolgd door een kop, waarna de strekken komen.

 

Kubel

Met dit trechtvormig vat giet je de beton in de bekisting

 

kWh

Afkorting van kilowattuur, de eenheid van arbeid of energie. Een kWh is de energie die wordt verbruikt wanneer een vermogensbron 1 uur lang een kilowatt moet leveren.

 

Overzicht bouwlexicon

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in