Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

De aandachtspunten bij gevelrenovatie

De gevelrenovatie van een woning vormt een belangrijk onderdeel in de totaalrenovatie.

De gevelrenovatie van een woning vormt een belangrijk onderdeel in de totaalrenovatie. De gevel is naast het dak een belangrijke buitenschil die onderhevig is aan heel wat fysische belastingen. Architect Geert Houtmeyers belicht de aandachtspunten bij een gevelrenovatie.

De gevelrenovatie van een woning vormt een belangrijk onderdeel in de totaalrenovatie. De gevel is naast het dak een belangrijke buitenschil die onderhevig is aan heel wat fysische belastingen. Zeker in functie van een totaalrenovatie waarbij ook de warmteverliezen van de woning worden aangepakt zullen de belastingen op de gevel kunnen wijzigen. Het is hier dan zeker aangewezen om de gevel een gepaste behandeling te geven zodat dat hij in deze nieuwe situatie perfect kan verder functioneren. Bij de gevelrenovatie spelen uiteraard ook de esthetische aspecten een rol. De vraag is daarbij of we het uitzicht en karakter van de gevel willen of moeten behouden (beschermde gevel bij een monument bvb) of dat we de gevel een nieuw kleedje zullen geven.

Reinigen van de gevel

Op basis hiervan maak ik even een onderscheid in 2 mogelijke vormen van gevelrenovatie: deze waarbij we opteren het uitzicht en karakter van de gevel te bewaren of de gevel bekleden met een nieuw materiaal.

In de eerste mogelijkheid gaan we de bestaande gevel aanpakken en behandelen. De meest gebruikte methode hierbij is het uitslijpen of uitkloppen van de oude voegen om deze nadien terug op te voegen met een nieuwe voegmortel. Het gevelmetselwerk en andere verwerkte gevelmaterialen worden vervolgens gereinigd. Hier worden in functie van de verontreiniging twee technieken toegepast:

  • De eerste is een zachte techniek waarbij onder hoge druk water op de gevel wordt gespoten om de lichte vervuiling zoals algen en mossen die op de gevelstenen zitten te verwijderen. Het voordeel van deze techniek is dat de patina die op de gevel zit behouden blijft en het uitzicht en het karakter van de gevel bewaard blijft.
  • Een meer doeltreffende en veel gebruikte methode is de reiniging door zandstralen. Hierbij wordt onder druk water, lucht en zand op de gevel gespoten met de bedoeling om alle vervuiling en ook de patina die op de gevel zit te verwijderen. De gevel wordt hierdoor helemaal opgefrist en zal terug zijn originele kleurenpallet verkrijgen.

Afwerking gevel

  • Nadat de gevel is gereinigd wordt het gevelmetselwerk opnieuw opgevoegd en indien nodig worden de te fel beschadigde gevelstenen of andere elementen vervangen.
  • Als laatste wordt de gevel nog behandeld met een waterafstotend product. Men spreekt hier van hydrofobering of hydrofuge van de buitengevel. Het product zorgt ervoor dat de gevel waterafstotend wordt zonder zijn ademend vermogen te verliezen. Dit wil zeggen dat het opgestapelde vocht in de muren toch nog kan uitdampen naar buiten toe.
  • Soms is het wenselijk dat omwille van vele herstellingen en kleurverschillen in de gereinigde gevelstenen de gevel toch nog een egale tint te geven. Dit kan bijvoorbeeld door deze gevel te kaleien. Dit is een schildertechniek op basis van een kalkverf. Het voordeel van deze techniek is dat de gevel ook zijn ademend karakter behoudt.

Een nieuw kleedje

Een tweede mogelijkheid bestaat erin om de gevel te bekleden met een nieuw materiaal. In functie van technische en esthetische aspecten kan hier gekozen worden uit een brede waaier aan beschikbare bekledingsmaterialen.

  • We kunnen hier een onderscheid maken in een voorgevormd (plaat)materiaal dat mechanisch wordt bevestigd op de bestaande gevel of materialen die ter plaatse gevormd worden. Bij deze laatste spreken we over de zogenaamde crepie of pleisterwerk als meest voorkomende.
  • Bij de bekleding van de gevel aan de buitenzijde bestaat de mogelijkheid om de bestaande gevel nog in te pakken met een isolatiemateriaal. Zo kunnen de thermische eigenschappen van de buitengevel nog verbeterd worden. Zeker in het licht van het energieverbruik te verlagen bij een bestaande woning is deze optie de moeite waard om te bekijken. Bijkomend voordeel is dat je hiervoor premies kunt krijgen. Hoe en waar je deze kunt aanvragen, vind je op de site Energiesparen.

Rooilijndecreet

  • Het gevolg van het aanbrengen van een isolatielaag voor de bekleding van de gevel is dat de dikte van de gevel vergroot wordt. Stedenbouwkundig is dit ondervangen met het rooilijndecreet dat bepaalt dat je tot 14 cm over de rooilijn mag indien de bestaande gevel op rooilijn staat.
  • Het aanbrengen van een nieuwe gevelbekleding is in sommige gevallen wel vergunningsplichtig. Dit betekent dat je hiervoor een vergunning moet aanvragen. Best neem je hiervoor even contact op met de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente.
  • Ook bij de eerste optie van gevelrenovatie bestaat er de mogelijkheid om de gevel te gaan isoleren. Dit gebeurt dan door het aanbrengen van een isolatiemateriaal aan de binnenzijde van de gevel. Wel is deze methode minder performant dan isoleren aan de buitenzijde. Ook vraagt deze methode toch enige vakkundigheid bij de plaatsing ervan om problemen achteraf te vermijden.


Auteur
: Architect Geert Houtmeyers - zaakvoerder van Architectenbureau Houtmeyers – april 2010
 

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist

 
 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in