Alternatieve zonwering

Gewijzigd op 6/08/2012 door TiM Vanhove

Er bestaan verschillende types zonwering: diepliggende ramen, vaste luifels, screens of knikarmschermen. Al deze types worden opgedeeld in twee groepen: de primaire en secundaire zonwering.

Onze zonweringspecialisten

Kijkwoning Rumst
Grote dakoversteken beschermen de ramen er net onder tegen te warme zon.
© Groep Huyzentruyt

Primaire zonwering

Primaire zonwering is structurele zonwering die eigen is aan het gebouw zelf. In het architectuurconcept kunnen dakoversteken, een terugliggend raam, doorstekende muren, een minder beglaasde zuidgevel, … allemaal nuttig zijn om de warmste zon te weren.
Praat hierover met je architect. Hij kan ongetwijfeld ideeën aanreiken om via de architectuur al een deel van de warmste zon te weren

De secundaire zonwering is een verzamelterm voor zonwering die speciaal werd aangebracht. Naast de besproken binnenzonwering en buitenzonwering zijn er nog tal van alternatieven.

Begroeide pergola over terras
Tuinaanplanting kan ook voor schaduw in de woning zorgen.
© Groenbedrijf Van Vlierden

Aanplanting

Beschaduwing van bomen of andere omgevingselementen zijn nuttig om de zon op het middaguur te weren. Wanneer je kiest voor beschaduwing van ramen door bomen of struiken, dan verdienen loofbomen de voorkeur. In de zomer dragen ze hun bladeren, die als zonwerend scherm fungeren. In de winter zijn ze kaal en laten ze de winterzon wel in de woning binnenvallen.
Houten buitenschrijnwerk
Houten schuifschermen zijn mooi en beschermen de ramen tegen te felle zon.
© Belgian Woodforum
Luiken voor ramen
Luiken en vouwschermen beschermen ook tegen inkijk.
© Deceuninck

Schuifschermen

Deze bestaan uit een aluminium frame waarin gemonteerde lamellen in aluminium of houten uitvoering zijn bevestigd. De lamellen kunnen als vast of kantelbaar systeem worden toegepast. Deze schermkaders worden op ‘loopwagens’ gepositioneerd die tussen rails schuiven. Deze rails zijn op een gevel of tussen de verdiepingen aangebracht. Schuifschermen kunnen manueel of elektrisch bediend worden. Als invulling kan geperforeerde plaat, strekmetaal maar ook glasvezeldoek voorzien worden.

Vouwschermen

Vouwschermen zijn opgebouwd uit een metalen kaderprofiel waartussen zich een aluminium geperforeerde plaat bevindt. Deze vouwen samen volgens het harmonicaproces. Ze bieden een perfecte oplossing voor het beheersen van zonlicht maar ook beschermen van privacy. Vouwschermen kunnen tevens manueel of elektrisch bediend worden.

Vleugelzonwering

Vleugelzonwering bestaat uit vleugelvormige elementen in enkel- of dubbelwandige uitvoering. Deze geëxtrudeerde elementen zijn beschikbaar in verschillende breedtes in functie van de overspanning. Bovendien kunnen ze hoge windbelastingen aan. Vleugelzonwering combineert optimale zonlicht toetreding met een gestroomlijnde eigentijdse blik.

Folders over ramen en deuren

Meer informatie op de website van deze bedrijven