Koeling

Zeg nooit zomaar ‘airco’ tegen klimatisatie van de nieuwe generatie

De zomers in ons land worden steeds heter. Steeds meer Belgen denken dan ook aan een aircosysteem voor in een woning. Maar een klassieke mobiele airco scheept de gebruiker en het milieu al snel op met een flinke factuur en dito verbruik. Om je huis op een energiezuiniger en milieuvriendelijke manier te koelen én te verwarmen, het hele jaar door, is een lucht- luchtwarmtepomp zoals de aircoheater Nagano een veel verstandigere keuze.

Warme zomers met hittegolven zullen naar alle waarschijnlijkheid een normaal fenomeen worden. Voor onze steeds beter geïsoleerde woningen heeft dat een belangrijk gevolg, want ze blijven de warmte binnen houden, zoals koffie of thee in een thermosfles warm kan blijven. Gevolg: hete dagen, (te) warme nachten en warmte die moeilijk verdreven kan worden omdat die opgeslagen zit in de muren en vloeren.

Doorgaans wordt dan vaak aan een klassieke airco gedacht. Maar dat is allesbehalve een budget- of milieuvriendelijke manier van hittebestrijding. Een huis met 1°C afkoelen kost immers drie keer meer energie dan het met 1°C opwarmen, wat met de huidige hoge energieprijzen een ware aanslag is op je energiefactuur.

Moet je dan zitten zweten en puffen? Natuurlijk niet. Met een lucht-lucht-warmtepompsysteem zoals de aircoheater Nagano van Atlantic kies je voor energiezuinige en milieuvriendelijke koeling én verwarming het hele jaar door.

Verwarmen én koelen met een warmtepomp

De aircoheater Nagano is een lucht-luchtwarmtepomp met een binnenunit en buitenunit(s) die niet enkel kan koelen als een airco maar ook kan verwarmen als een stookketel of warmtepomp.

In verwarmingsmodus zuigt de buitenunit buitenlucht aan. De compressor in het toestel haalt er alle calorieën uit. Zo maakt hij warmte aan met 75% gratis omgevingsenergie en 25% stroom.

Om te koelen werkt de aircoheater net omgekeerd. De binnenunit onttrekt warmte uit de binnenlucht, stuurt ze via de buitenunit naar buiten en blaast afgekoelde lucht de ruimte in.

Verbruikt niet meer dan een koelkast

“Een aircoheater zoals Nagano verbruikt niet meer dan je koelkast of droogkast.”, legt Tim Colpaert, Sales Manager Residential Business van Groupe Atlantic Belgium uit.

“Met 1 kilowatt stroom wekt hij gemakkelijk 8 kilowatt koude of 4,5 kilowatt warmte op. Ter vergelijking: een stookketel of elektrisch verwarmingstoestel verbruikt 4 kilowatt energie om 4 kilowatt warmte te geven!

Koelen doe je met een Nagano aircoheater voor ongeveer 2 euro per vierkante meter per jaar, aan de huidige energietarieven. Dat komt overeen met zo’n 40 euro voor een doorsnee kamer.”

Veel verstandiger dan een mobiele airco

Ook Frixis, de Belgische Unie voor koude en luchtbehandeling, raadt af om een mobiele airco te kopen. Een mobiele airco, die in tegensteling tot een aircoheater enkel kan koelen, mag dan wel relatief goedkoop zijn in aankoop, het verbruik van dit toestel is een aanslag op de energiefactuur.

Een aircoheater is duurder in aankoop (reken vanaf 1.295 euro brutoprijs excl. btw voor 1 toestel in 1 ruimte en +- 810 euro installatiekosten), maar is dankzij zijn laag verbruik een veel verstandigere keuze om je woning op een duurzame manier te koelen en te verwarmen. “Stel dat je in een standaardwoning met een standaardisolatieniveau bv. een slaapkamer van 20 m² het hele jaar door wil verwarmen en koelen met een Nagano 2.000 W,”, gaat Tim Colpaert verder, “dan verbruik je op jaarbasis gemiddeld 91 kWh in koelmodus en gemiddeld 700 kWh in verwarmingsmodus. Wat aan een energieprijs van 0,40 euro/kWh neerkomt op een jaarlijkse energiekost van amper 316,40 euro voor de hele slaapkamer. Wie een veranda van 20 m2 verwarmt met een Nagano 3.500 W verbruikt volgens diezelfde berekening nauwelijks 399,20 euro per jaar aan energiekosten voor de hele veranda.*”

Gratis E-book

Wil je nog meer weten over aircoheaters en ontdekken wat een aircoheater voor jou, je gezin, je woning en je portemonnee kan betekenen? Vraag dan via www.atlantic-aircoheaters.be jouw gratis exemplaar van ‘Het aircoheater-e-book’ aan.

Meer info vind je hier. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in