Bouwprojecten

Voormalige weverij in Deerlijk herleeft in woonproject Francar

Auteur: Bereal

De textielfabriek Francar in Deerlijk krijgt na jaren leegstand eindelijk een nieuwe toekomst. Projectontwikkelaar ION uit Waregem is onlangs gestart met de bouw van ‘Francar’, een nieuwe woonbuurt met 31 appartementen en 17 gezinswoningen. Met dit project wil ION de nood aan betaalbare woningen in Deerlijk helpen lenigen. En met succes, want een jaar vóór de oplevering van de eerste units is al de helft van het totale project verkocht. Burgemeester Claude Croes legt vandaag, samen met een vertegenwoordiging van het schepencollege, projectontwikkelaar ION en bow architecten de officiële eerste steen van het project.

Op de site van de voormalige weverij Francar in de Sint-Rochusweg, pal in het centrum van Deerlijk, gonst het na jaren van desolate stilte opnieuw van de bedrijvigheid. De oude fabrieksgebouwen zijn onlangs gesloopt en ION is gestart met de bouw van ‘Francar’. Met deze nieuwe woonbuurt wil ION inspelen op de nood aan betaalbare en moderne woningen in Deerlijk.

“Jonge gezinnen met een woondroom trekken steeds vaker naar de gemeenten rond de Vlaamse centrumsteden, want daar kan je nog ruim en betaalbaar wonen. Francar omvat 48 woonunits, pal in het centrum van Deerlijk. Alle voorzieningen zoals winkels, scholen, horeca en sportfaciliteiten bevinden zich op wandel- en fietsafstand. De site is bijzonder goed ontsloten, zowel met het openbaar vervoer als met de auto. Centrumsteden zoals Kortrijk en Waregem zijn vlot bereikbaar.”

Davy Demuynck, CEO ION

Groene binnentuin

Concreet realiseert ION op de 5.560 vierkante meter grote site 31 appartementen met 1 of 2 slaapkamers en 17 gezinswoningen rond een groene binnentuin van ongeveer 3.000 vierkante meter. De vloeroppervlakte van de appartementen varieert van 55 tot 105 vierkante meter. De gezinswoningen tellen drie slaapkamers en zijn 120 tot 160 vierkante meter groot. Alle appartementen beschikken over een terras en de woningen hebben een privétuin.

Het project omvat ook een ondergrondse parking met plaats voor 56 auto’s. Alle woonunits hebben ook een ondergrondse berging. Fietsen kan je zowel boven- als ondergronds stallen. 

“De plannen voor ‘Francar’ komen van de tekentafel van bow architecten, een architectenbureau uit Roeselare dat gespecialiseerd is in de herbestemming van sites met een rijk verleden. De ontwerpers namen de monumentale rode beuk op het terrein als vertrekpunt voor de opmaak van het masterplan, dat maximaal inzet op het behoud van de open ruimte. Ze baseerden zich voor hun ontwerp op de industriële pakhuisstijl met zaagtanddaken zoals je die vroeger wel vaker zag in Zuid-West-Vlaanderen. Het hele complex wordt ook opgetrokken in de typische industriële baksteenarchitectuur van weleer.”

Michaël Vandaele, project developer ION

Geen eiland in het dorp

‘Francar’ wordt geen eiland in het dorp, maar zal zich integendeel openstellen voor alle inwoners van Deerlijk. Het binnengebied wordt publiek toegankelijk, zodat iedereen kan genieten van de groene oase centraal op de site. Er komt een fiets- en wandelpad in uitgewassen beton dat dwars door de nieuwe woonbuurt loopt.

“De Vlaming heeft een baksteen in de maag, maar wonen wordt steeds duurder, vooral voor jonge gezinnen. Met de nieuwe woonbuurt ‘Francar’ slaan we drie vliegen in één klap. We zorgen er voor dat een verlaten site na jaren leegstand eindelijk een nieuwe invulling krijgt én we realiseren heel wat betaalbare woningen die voldoen aan de hedendaagse normen. Bovendien werkt dit project kernversterkend en is het dus ook goed voor onze plaatselijke middenstand.”

Claude Croes, burgemeester Deerlijk

Verkoop loopt als een trein

De interesse voor de woningen en appartementen is groot. De helft van alle woonunits is vandaag, één jaar vóór de oplevering van de eerste woningen en appartementen, al verkocht. Omdat ‘Francar’ een project met sloop en heropbouw is, moeten kopers maar 6 procent btw betalen in plaats van 21 procent. De prijzen voor de appartementen starten vanaf 149.000 euro. De startprijs van de gezinswoningen bedraagt 239.000 euro.

Bron: Bereal

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in