Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
Logo Sto NV
bulex
logo Xella
Renoveren

Vlaamse architecten hopen op verlaagde btw-regeling bij renovaties

In Nederland mogen architecten voor renovatiewerken sinds kort een verlaagd btw-tarief van 6% aanrekenen. Deze btw-verlaging geeft bouwheren meer financiële ademruimte. Ook de Belgische woningmarkt kan een soortgelijke maatregel zeer goed gebruiken. Een verlaging van 21% naar 6% op het ereloon van de architect zou het dalende aantal bouwvergunningen opnieuw kunnen doen stijgen.
Sinds 1 maart mogen Nederlandse architecten 6% btw aanrekenen op hun ereloon voor renovatie- en herstelopdrachten van woningen die meer dan twee jaar geleden in gebruik zijn genomen. Het gaat om een tijdelijke maatregel die loopt tot 1 maart 2014.

Meer middelen voor bouwheer

Uit een onderzoek van NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, blijkt dat architecten unaniem achter een gelijkaardige maatregel in België staan. Een duidelijke meerderheid van de voorstanders (80%) wil hiermee in de eerste plaats de kostprijs van de architect voor de bouwheer drukken.

Ook het unfaire karakter van de bestaande wetgeving blijft een pijnpunt. De huidige 21% op het ereloon van architecten is niet consequent ten opzichte van de regeling voor aannemers. Deze vallen bij enovatieprojecten immers wel onder de 6%-regeling. Voor een op de tien architecten blijkt deze discriminatie de belangrijkste reden voor verandering.

Een andere 10% gelooft dat een btw-verlaging als een impuls kan dienen om de bouwmarkt opnieuw aan te zwengelen. Het aantal bouwvergunningen voor renovaties kent de laatste drie jaar een lichte daling. Een stimulans is dus meer dan welkom.

Het onderzoek bracht bovendien een aantal opmerkelijke trends aan het licht. Zo waarschuwen veel architecten dat bouwheren te veel middelen spenderen aan de aankoop van de woning en te weinig middelen voorzien voor de renovatie. Opdrachtgevers kloppen momenteel nog vaak aan met wensen die niet realistisch zijn tegenover het budget.

Toch blijven de meeste architecten optimistisch. Ongeveer een derde verwacht dat het aantal renovaties dit jaar zal toenemen tegenover 2012. Slechts 14% voorspelt een daling.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in