Aanbevolen partners

Easykit logo
Viessmann Belgium logo
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Verbouwen is inpakken, uitbreiden en bijbouwen

-

In Tienen slaagde architect Peter Van Impe van architectenbureau AST77 er in een typisch Vlaamse rijwoning met bijgebouwen te renoveren tot een goed geïsoleerde ruime, hedendaagse woning met veel lichtinval. Dankzij grote ramen en patio’s ontstaat er een boeiende interactie tussen de verschillende buitenruimtes.
Identikit
 
  • Type woning: Rijwoning (vrijstaand)
  • Locatie: Tienen (Vlaams-Brabant)
  • Bouwjaar: jaren 1950 
  • Renovatiejaar: 2011-2013
  • Woonoppervlakte: 203m²
  • Architect: Ingenieur-architect Peter Van Impe van architecten- en ingenieursbureau AST77, Goossensvest 45, 3300 Tienen.
    Tel: 016 81 10 77

Wensen van de bouwheer

Voor de verbouwing van deze typisch Vlaamse rijwoning hadden de eigenaars geen speciale wensen. “In de eerste gesprekken waren de wooneisen niet erg afgebakend en wilde de bouwheer de bestaande woning wit pleisteren en een zwart bakstenen bijbouw realiseren,” herinnert architect Peter Van Impe zich nog.

Maar het terrein had veel meer potentieel, dus volgde er een analyse van het gebouw, de omgeving en de stedenbouwkundige voorschriften. “Zo zagen we welke opties voorhanden waren en hoe we dit huis konden renoveren tot een woning van de 21ste eeuw.”

Interessant bouwterrein

“Het huis situeert zich in die typisch Vlaamse lintbebouwing met een aaneenrijging van halfopen, open en gesloten woningen. Na verschillende kleine verbouwingen waren ook hier allerhande schuurtjes en koterijen bijgebouwd, waardoor het bouwterrein erg onoverzichtelijke was.”

Gelukkig maakten de oriëntatie van het huis en de mogelijkheden van het terrein veel goed. “Vooral het idee dat we van perceelgrens tot perceelgrens konden bouwen, schepte heel wat mogelijkheden.”

Architectuur

Als architect vertrekt Peter Van Impe altijd van een wit blad, waarna hij een gebouw probeert te ontwerpen dat aanvoelt als een flexibel maatpak en dat een goed evenwicht biedt tussen de specifieke eisen van de bouwheer en de visie van de architect.
Peter: “Voor deze renovatie vertrok ik van 3 basisvolumes die elk hun eigen specifieke manier van verbouwen hadden: het bestaande volume inpakken, een garage uitbreiden en een woonvolume bijbouwen. Om zo tot een volledige woning te komen die voldeed aan de wensen van de bouwheer en aan de wettelijke eisen en normen.”

Doorheen de woning lopen

Energie

Zowel het bestaande volume als de nieuwe bijgebouwen zijn intensief geïsoleerd en hebben drievoudige beglazing. Dankzij de doorgedreven isolatie is deze vrijstaande rijwoning erg energiezuinig. Dit ontwerpt toont aan dat je ook van moeilijke woningen iets moois en energiezuinigs kunt maken.
Een condenserende ketel zorgt op de gelijkvloerse verdieping dat de vloerverwarming op lage temperatuur kan werken.
 
Auteur: Gretel Kerkhofs - mei 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in