Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Uitbreiding aan een bestaande woning te Schaffen

In dit artikel licht Geert Houtmeyers toe hoe hij een bestaande woning in de hoogte en de breedte uitbreidde. Hij gebruikte daartoe twee verschillende bouwsystemen om hun voordelen maximaal te benutten.

De basis van deze uitbreiding is een constructie bestaande uit metselwerk met snelbouwblokken. De uitbreiding was mede noodzakelijk door de geplande gezinsuitbeiding van de bouwheer. Om de constructie van de uitbouw mogelijk te maken, moesten er een aantal zaken grondig worden bekeken worden.

Aandachtspunten

De uitbreiding is op een klassieke wijze gefundeerd namelijk met funderingssleuven tot op vorstvrije diepte met daarop een vloerplaat op volle grond. 

Een tweede aandachtspunt was de aansluiting van de nieuwe uitbouw op de bestaande woning. De nieuwe constructie is opgevat dat deze volledig autonoom is opgebouwd ten opzichte van de bestaande constructie. De welfsels van de draagvloeren zijn evenwijdig met de bestaande vloeren geplaatst. Enkel ter hoogte van de opleg van de metalen balken of kolommen zijn er plaatselijk in de bestaande draagmuren zolen ingestort.

Een derde aandachtspunt was de montage en bevestiging van de nieuwe gevelbekleding op de metselwerkconstructie. Vooraleer de gevelbekleidng kon worden aangebracht is het binnenmetselwerk volledig ingepakt met een isolatiepakket. Dit bestaat uit harde isolatieplaten, die door middel van pluggen mechanisch zijn bevestigd. De naden van de isolatieplaten zijn volledig afgetaped om een homogeen pakket van isolatie te bekomen rondom de binnenschil van de uitbreiding. Vervolgens zijn op de isolatieplaten houten kepers aangebracht. Deze zijn tevens mechanisch bevestigd met speciale pluggen en bouten door het isolatiepakket heen. Deze methode heeft het grote voordeel dat er geen enkel koudebrug ontstaat. Nadien is hier een tweede lattenwerk op aangebracht. Hierop werd dan de gevelbekleding met leien aangebracht.

Uitbreiding op het dak

Gelijktijdig met deze uitbreiding zijn er op de verdieping een aantal dakuitbreidingen gerealiseerd. Deze zijn volledig in een houtskeletconstructie opgebouwd om het extra gewicht binnen de perken te houden. Tevens maakte deze methode een makkelijke aansluiting met de bestaande dakconstructie mogelijk.

Er werd wederom gekozen voor onderhoudsvrije materialen. De gevelbekleding van de nieuwe uitbreiding net als deze van de dakuitbreidingen zijn bekleed met vezelcementleien.

Het buitenschrijnwerk werd in een identieke kleur uitgevoerd als de leien. Zo ontstond er een sobere en homogene uitbreiding, die in contrast staat met de bestaande woning.

Door het niveau van de nieuwe binnenruimte gelijk te leggen met dat van het bestaande terras ontstond er een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Hierdoor is het contrast met de buitenruimte maximaal.

Auteur: Architect Geert Houtmeyers - november 2013

 

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist

 Website

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in