Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Velux logo
logo Xella
Dakwerken

Tips voor de renovatie van je dak

Door de jaren heen heeft Eternit zijn assortiment ontwikkeld, geperfectioneerd en gediversifieerd om in te spelen op de technische en esthetische eisen van de bouwheer en de voorschrijver. Eternit is ook trots dat het de enige producent in bouwmaterialen is die dak- en gevelmaterialen aanbiedt voor alle types projecten (residentieel, commercieel, industrieel en agrarisch). Dankzij zijn ruim aanbod voor de volledige bouwschil heeft Eternit oplossingen in huis voor alle bouwstijlen, gaande van meer traditioneel tot ultramodern.

Waarom mijn dak renoveren?

Je dak renoveren biedt zekerheid voor de rest van je leven. De voornaamste functie van je dak is de bescherming van je woning, je gezin, je inboedel of met andere woorden je thuis. Sinds kort biedt je dak ook bescherming aan je portefeuille want met een goed gerenoveerd en geïsoleerd dak kan je waterschade vermijden en de grootste energiebesparing boeken. Werd je woning gebouwd voor 1985? Ga er dan maar vanuit dat het dak niet of onvoldoende geïsoleerd is. Wanneer je bij een renovatie ook het dakbeschot verhoogt, verhoog je het bewoonbaar oppervlak en aldus ook de waarde van je woning.

Enkele tips voor de renovatie van je dak
 

Kies het materiaal waar je je goed bij voelt

Beton, klei of lei? Eternit heeft het allemaal
 
Vlak of golvend, modern of rustiek?
Alles is mogelijk in functie van je eigen smaak, maar probeer wel de uitstraling van je woning te respecteren.
 
Groot of klein formaat?
Beide beschikbaar maar een groot formaat op een klein dak is niet mooi en bovendien zeer omslachtig wanneer er veel dakvensters en schouwen aanwezig zijn.

Ecologisch

Meer en meer wordt er rekening gehouden met het milieu bij de aankoop van producten. Eternit heeft de ecologische impact van al zijn dakmaterialen berekend en hieruit blijkt dat betonpannen veruit het milieuvriendelijkst zijn. Op de tweede plaats staan de vezelcement leien en als laatste hebben we de kleipannen.
 
Ook het Onafhankelijk Nederlands Instituut NIBE bevestigt deze conclusie met eigen berekeningen. Je kan gratis een applet downloaden van NIBE’s milieuclassificatie.
 

De constructie van het huidige dak

Niet elk dak kan een zwaar dakbedekkingsmateriaal dragen. Als je op het huidige dak leien hebt, kan je best terug met leien renoveren. Vezelcement leien zijn zeer licht en wegen ca 20kg /m² op het dak. Beton en kleipannen  variëren in functie van het model tussen de 40 en de 50 kg/m², maar een kleitegelpannen dak weegt al snel 60 kg/m²
 
Respecteer ook de minimale helling van het dak, want een hellend dak is onderhoudsvriendelijker. Het laat je toe om meer regenwater te recuperen alsook om je woning compacter te maken. Dit laatste is belangrijk voor het EPC peil. Een hellend dak weerstaat de tand des tijds gewoon beter!
 
Vervang een nutteloze schouw door een dakraam, een schouw is een zwak punt in het dak, zowel naar regendichtheid als naar isolatie toe. Een dakraam daarentegen brengt het licht binnen en creëert zo een aangename leefomgeving.
 
Verhoog eventueel ook het dakbeschot van je woning om zo meer ruimte te creëren en de totale waarde van je woning te verhogen.

Ontdek ook onze brochures met ‘voor en na’ renovatiecases die een bron van esthetische en technische inspiratie zijn om u te overtuigen om uw verbouwing met Eternit materialen uit te voeren.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in