Woonbesprekingen

Tijdloze woning zet troeven van beton in de kijker

In het kleine Haspengouwse dorpje Ambresin ontwierp architect Yves Delincé een opmerkelijke eengezinswoning. De tijdloze constructie brengt niet alleen een hommage aan het unieke patrimonium in de regio, maar ook aan beton als bouwmateriaal. De ontwerper verenigde de technische, structurele en esthetische voordelen van beton.
Architect Delincé verzoende de praktische en esthetische troeven van beton in een modernistische aanpak. Het gebruik van beton lijkt vanzelfsprekend te zijn. Een betonnen sokkelvolume draagt als het ware de woning. Met deze ingreep vangt de ontwerper meteen de nadelen van het drassige bouwterrein op, want in de sokkel zitten dwarsverstijvingen gegoten. Zo vormt de benedenverdieping, net als de romp van een boot, een veilige basis voor de bovenbouw in een houtskelet.
De twee materialen vullen elkaar aan en zorgen voor een perfect geïsoleerd geheel. De woning biedt zo goede energetische prestaties, zonder evenwel passief te zijn.

Beton als rode draad

Beton wordt vaak enkel gezien als een constructief materiaal omwille van zijn technische en structurele kwaliteiten. Maar het kan op esthetisch vlak ook meerwaarde bieden. In deze woning duikt het naast het sokkelvolume ook op in het terras, de binnentrap en de vensterdorpels die bestaan uit prefab beton. Daarnaast vormt een betonnen schijf een binnenplaats die de ingang overkapt.
Zelfs in de kleinste details trok de ontwerper de rode draad door. Zo werden in de vier hoeken van de woning het schrijnwerk, de kasten en de plinten uitgevoerd in betonplex. Ook de meubels ontwierp Yves Delincé uit deze betonplexplaten.

Hommage aan Haspengouw

Een tweede uitgangspunt in het architectuurontwerp zijn de karakteristieken van het Haspengouwse landschap. De ontwerper gaf de woning een moderne interpretatie van de typische hoeves via de hoge gestructureerde en vierkante uitzicht. Ook de keuze van de baksteentint is een knipoog naar de hoeves in de omgeving. De kleine oneffenheden in het beton laten het materiaal leven en geven de woning nog meer karakter. Het kleurenpalet van de roodbruine gevelsteen en de grijstinten van het beton geven de woning een zekere zachtheid.

Basic inrichting

Het interieur is vrij stober en strak. De basis is een gepolierde betonvloer die werd geïmpregneerd met het oog op een mooie uitstraling en betere onderhoudsvriendelijkheid.
De gelijkvloerse verdieping is één grote ruimte met daarin de keuken, de eetruimte en de zithoek in een loftsfeer. De bovenverdieping biedt plaats aan vier slaapkamer, een badkamer - met bad en douche - en een apart toilet. Het betonnen sokkelvolume herbergt de wasruimte. In totaal biedt de woning zo een bewoonbare oppervlakte van 305m².

Volg een rondleiding in de woning

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in