Aanbevolen partners

Easykit logo
Viessmann Belgium logo
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Stap voor stap naar een BEN-renovatie

In deze artikelenreeks neemt architect Christophe Debrabander je mee in een energetische transformatie: een 50 jaar oude woning met EPC 875 kWh/m²jaar wordt omgevormd tot een BEN vakantiewoning!
Ik start met een korte terugblik: exact 10 jaar geleden zijn we volop bezig aan de bouw van onze  eigen laagenergiewoning. Vandaag blijkt BEN de juiste term te zijn voor ons warm nestje: onze woning voldoet aan alle criteria van Bijna Energie Neutraal. We lopen 15 jaar voor op de regelgeving en zijn er fier op! Jaar na jaar kan ik meer en meer mensen en bedrijven overtuigen om ook energiezuinig of passief te bouwen, stuk voor stuk worden de vele rechtstreekse en onrechtstreekse klanten de beste ambassadeurs van energiezuinig bouwen.
 
Vandaag, 10 jaar later, zijn we gestart met een nieuw project, en niet zomaar een project: een beleefproject voor mensen die op vakantie willen komen in de Vlaamse Ardennen. Het spreekt dan voor zich dat we de gasten van onze vakantiewoning ook willen laten proeven hoe het voelt om in een Bijna Energie Neutrale woning te logeren.

RenBEN

Een extra motivatie om Bijna Energie Neutraal als standaard te nemen is het project RenBEN: ik ben ingeschakeld als expert-onderaannemer in een samenwerking tussen de stad Kortrijk, Intercommunale Leiedal, Bostoen, Renson, Isover, Bond Beter Leefmilieu en de universiteit Gent voor dit project dat deel uitmaakt van de IWT proeftuin “Woningrenovatie: innovatie bij energiezuinig verbouwen”.
Het project RenBEN staat voor Renoveren tot BEN (Bijna Energie Neutraal). De ervaring die Bostoen heeft opgedaan met de bouw van 500 passiefhuizen en de tool die de universiteit Gent geschreven heeft voor BEN nieuwbouw wordt in dit project omgezet naar BEN renoveren op grote schaal.

Lek als een zeef

De te renoveren woning is gebouwd in de jaren ’60: enkel glas, geen isolatie, 1 steenoude ventilator in de keuken en een verouderde technische installatie.
“Zo lek als een mandje”, dat waren de woorden van itho daalderop toen we een rondgang deden om te kijken waar we welke technieken gaan plaatsen. En gelijk hebben ze: de woning heeft geen onderdak, het houten schrijnwerk heeft geen rubberdichting, een blowerdoor heeft geen zin: de luchtdicht(?)heid ligt ver boven de 12/h.
Deze woning is het ideale slachtoffer voor een totaalverbouwing tot BEN. Wij zijn klaar voor de metamorfose, eind 2015 hopen we de eerste gasten te verwelkomen om in alle comfort te logeren in een Bijna Energie Neutraal verbouwde vakantiewoning.
Tijdens deze reeks, die we ook maandelijks updaten op MeeroverEPB, geven we stap voor stap uitleg over de energetische keuzes die we gemaakt hebben om deze woning van EPC 875 kWh/m²jaar om te toveren naar een BEN vakantiewoning!
 
Hopelijk kunnen we hiermee weerom veel mensen inspireren om deze stap te zetten.
 

Auteur:
Christophe De Brabander – februari 2015

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in