Bouwprojecten

Stad Leuven geeft groen licht voor YOU

Auteur: Bereal

Nieuw studentenhuisvestingsproject op absolute toplocatie biedt antwoord op tekort aan kwalitatieve studentenkamers.

Op de Leuvense Bondgenotenlaan verrijst binnenkort YOU - een nieuw studentenhuisvestingsproject met 142 studio’s en kamers. De Stad Leuven heeft projectontwikkelaar Dyls daarvoor zopas de omgevingsvergunning verleend. Het complex bestaat uit drie gebouwen die elk aan een andere straat liggen, maar wel met elkaar verbonden zijn via een groen binnengebied. Met het project komt Dyls tegemoet aan de stijgende vraag naar kwalitatieve studentenkamers in Leuven. De studentenpopulatie zal de komende jaren immers nog fors aangroeien en er is nu al een tekort aan goed uitgeruste en moderne studentenkamers. De bouw van YOU start in november. Als alles goed gaat, kunnen de eerste studenten eind 2023 hun intrek nemen in hun nieuwe flat.

Leuven staat bekend als de oudste en grootste universiteitsstad van de Lage Landen. Elk academiejaar zakken meer dan 55.000 studenten af naar de Vlaams-Brabantse hoofdstad. Volgens recent onderzoek van Diggit Studentlife en adviesbureau Stadim zal het aantal studenten in Leuven tegen 2030 met nog eens 28 procent stijgen. Dat is goed nieuws voor de universiteit, maar de huisvestingsmarkt in de stad komt daardoor wel onder druk te staan.

De KU Leuven en het stadsbestuur koesteren daarom plannen om de komende jaren liefst 3.000 studentenkoten bij te bouwen. Die zullen vooral buiten het stadscentrum verrijzen, want in de binnenstad is geen plaats meer voor nieuwe projecten. YOU wordt dus één van de laatste grote studentenhuisvestingsprojecten in het centrum van de stad.  

“Er komen de komende jaren niet alleen veel nieuwe studenten bij in Leuven, door de strengere regelgeving voor studentenhuisvesting zal het aanbod van studentenkamers op de Leuvense huurmarkt ook eerder dalen dan stijgen. Daarom spelen we in op de vraag van de stad om meer kwalitatieve studentenkamers te bouwen. Met het project YOU zorgen we voor maar liefst 142 hoogwaardige studio’s en kamers voor studenten en dat in het hartje van de stad.”

Dominique Van Etterijk, Managing Director van Dyls

Vlot bereikbaar

De Leuvense projectontwikkelaar Dyls is geen onbekende in de stad. Eerder bouwden ze al met succes nieuwbouwprojecten zoals Sky One, ACE en WOODS in het centrum. YOU, waarvoor Dyls samenwerkt met POLO Architects, komt in de schaduw van de universiteitsbibliotheek te liggen en bestaat uit drie gebouwen die met elkaar verbonden zijn via een groen binnengebied. De gebouwen liggen respectievelijk aan de Bogaardenstraat, de Koning Leopold I-straat en de Bondgenotenlaan, dé belangrijkste winkelstraat van Leuven. Het gebouw aan de Bondgenotenlaan zal ook enkele winkels huisvesten.

Studentenhotspot

De gebouwen, die elk een eigen identiteit krijgen door het gebruik van andere gevelstenen, zijn voorzien van alle comfort en uitgebreide faciliteiten, zoals een ondergrondse parkeergarage, fietsenstallingen en een gemeenschappelijke keuken en ontmoetingsruimte. Alle studio’s en kamers krijgen vast meubilair en een eigen badkamer met wastafel, douche en toilet. In het groene binnengebied kunnen studenten tot rust komen en zich even terugtrekken uit het drukke Leuvense stadsleven.

“YOU heeft alles om dé nieuwe studentenhotspot van Leuven te worden. Het project is trouwens niet alleen interessant voor studenten, maar ook voor investeerders. YOU verrijst op een absolute toplocatie in de stad en de vraag naar kwalitatieve studentenkamers is in Leuven ook groter dan het aanbod. De huur- en koopprijzen van studentenkamers zullen de komende jaren ook nog verder stijgen, het moment dus om nu te investeren in studentenvastgoed. Wie een studio of flat koopt in YOU, mag er ook zeker van zijn dat hij een zeer mooi rendement zal hebben op zijn investering.”

Dominique Van Etterijk, Managing Director van Dyls

De eerste werken starten vermoedelijk midden november. Zo’n twee jaar later moet de eerste fase reeds opgeleverd worden. You komt tot stand in samenwerking met QRF.

Bron: Bereal

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in