Bouwprojecten

Sprimont krijgt meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië

Auteur: Bereal

Aldea Group start met de bouw van “woonzorgcentrum van de toekomst”

Het gemeentebestuur van Sprimont heeft het licht op groen gezet voor de uitbreiding en renovatie van woonzorgcentrum L’Heureux Séjour. Aldea Group, specialist in het ontwikkelen en uitbaten van zorgvastgoed, bouwt de site uit tot de meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië. Bewoners zullen in L’Heureux Séjour leven zoals in een echt huishouden. Ze helpen bij het bereiden van de maaltijden en het bedelen van de post, leven zich uit in de fitness of boeken een verwenbeurt in het schoonheidssalon. Zelfs dieren verzorgen en tuinieren in de belevingstuin is mogelijk. Het project omvat 105 woonzorgkamers en 5 zorgflats, met ook plaats voor eventueel een kinderopvang en diverse multidisciplinaire diensten. Later komen er nog 72 zorgflats bij, met de mogelijkheid om in de toekomst verder uit te breiden met nog eens 42 zorgflats. Als alles volgens schema verloopt, kunnen de eerste bewoners er begin 2023 hun intrek nemen.

Aldea Group nam het vastgoed en de exploitatie van L’Heureux Séjour in maart 2019 over, net als drie andere rusthuizen in de regio. Het woonzorgcentrum telt vandaag 98 woonzorgbedden en 5 bedden voor kortverblijf, en wordt uitgebaat door Curavi, een dochtervennootschap van Aldea Group. Bij de overname kreeg Aldea Group ook de aanpalende terreinen in handen, waarvoor reeds in oktober 2017 een omgevingsvergunning werd afgeleverd. De oorspronkelijke bouwplannen werden verder geoptimaliseerd. Het gemeentebestuur van Sprimont heeft nu de definitieve vergunning afgeleverd voor de ontwikkeling van “het woonzorgcentrum van de toekomst”.

Concreet wordt in een eerste fase een nieuwbouw met 105 woonzorgkamers en 5 zorgflats opgetrokken naast het bestaande gebouw dat wordt gerenoveerd. In een latere fase is nog een nieuwe vleugel met 72 zorgflats voorzien, met de mogelijkheid om uit te breiden met nog eens 42 zorgflats. Naast de woongelegenheden is er ook nog ruimte beschikbaar voor bv. een kinderopvang, diverse multidisciplinaire diensten of andere invullingen die een toegevoegde waarde zijn voor de bewoners.

“Met deze uitbreiding willen we een aangename woon- en leefomgeving bieden aan ruim 200 personen die nood hebben aan zorg op maat. De campus focust op revalidatie, zorg en aangepast wonen. Met dit aanbod wordt onze gezondheidscampus één van de grootste en meest innovatieve sites van de regio. Het wordt zonder twijfel een echte meerwaarde voor de bewoners van L’Heureux Séjour en de buurt, én komt de tewerkstelling in de regio ten goede.” Anneleen Desmyter, CEO Aldea Group

Veel faciliteiten voor bewoners én de buurt

De gezondheidscampus biedt heel wat faciliteiten. Zo kunnen bewoners en hun familie, maar ook buurtbewoners, terecht in het restaurant of de bar. Sportieve bewoners kunnen zich uitleven in de fitnessruimte of oefeningen doen onder begeleiding van een kinesist. Ook turnlessen in groep zijn mogelijk.

“De bewoners kunnen zich ook laten verwennen in een schoonheidssalon of een boek ontlenen in de bibliotheek. Er komt ook een winkeltje waar iedereen terecht kan voor bv. kranten en tijdschriften, drogisterijartikelen, gezonde tussendoortjes, frisdrank en meeneemmaaltijden. Het winkeltje fungeert ook als ophaalpunt voor pakjes en voor de was- en strijkdienst. De tijd van de klassieke rusthuizen, waar enkel gefocust wordt op wonen en zorg, is definitief voorbij. Bewoners én hun familie zijn absoluut vragende partij voor veel beleving op de site. Als langetermijninvesteerder vinden we het ook zeer belangrijk dat onze residenties én hun bewoners echt deel uitmaken van de buurt en het maatschappelijke leven. Ons motto is niet voor niets: "waar mensen gelukkig zijn, een leven lang".” Anneleen Desmyter, CEO Aldea Group

In samenwerking met het OCMW van Sprimont wordt ook een ruimte ter beschikking gesteld aan personen met een beperking die ook als lokaal dienstencentrum kan worden uitgebaat en waar activiteiten kunnen worden georganiseerd.

Ontmoetingen stimuleren

Door een uitgekiende aanleg van de omgeving, met onder meer een wandelpad met zitbanken en picknicktafels, petanquebanen, een kinderspeeltuin en een buitenfitnessparcours wil L’Heureux Séjour ontmoetingen tussen de bewoners van de gezondheidscampus en de inwoners van Sprimont stimuleren.

“Om onze bewoners met dementie aan te moedigen om buiten te komen, leggen we een belevingstuin aan die hen kan motiveren om te bewegen en zelfstandig te zijn in een veilige omgeving, herinneringen op te roepen aan hun jeugd of gewoon wat tijd door te brengen met familie. Bewoners die graag de handen uit de mouwen steken, kunnen tuinieren in één van de kruiden- of bloemenborders of in de moestuin. Er zullen ten slotte ook een aantal dieren aanwezig zijn op de gezondheidscampus.” Jean-Pierre Royen, directeur L’Heureux Séjour

Bewoners staan centraal

Met de komst van de nieuwbouw zal de visie van Curavi op het vlak van wonen met zorg en dienstverlening ook hier worden toegepast. De focus ligt op vijf pijlers: een moderne infrastructuur, kwalitatieve zorg, dienstverlening en veiligheid, een gezonde keuken met ter plaatse bereide maaltijden en een zinvolle dagbesteding. Curavi hecht ook veel belang aan inclusief wonen en wil daarom ook huisvesting op maat aanbieden voor personen met dementie, personen met een lichte mentale of fysieke beperking of personen die nood hebben aan revalidatie of palliatieve zorgen.

“Alle bewoners leven in kleinschalige leefgroepen, op het tempo van een echt huishouden, met een eigen leefruimte. We willen de bewoners ook echt betrekken bij het leven in het woonzorgcentrum, bijvoorbeeld door ze te laten helpen bij het klaarmaken van de maaltijden of bij het verdelen van de post. Door de uitbreiding van het aantal woongelegenheden wordt ook het zorgteam fors uitgebreid. Dit zorgteam overlegt wekelijks over de bewoners, zodat er indien nodig snel kan worden ingespeeld op individuele noden van de bewoners. We hebben ook een eigen psycholoog die mee instaat voor het welzijn van onze bewoners, hun familie en onze medewerkers.” Jean-Pierre Royen, directeur L’Heureux Séjour

Zorgaanbieders en gezondheidscoaches die interesse hebben om een praktijk te hebben op de site kunnen zich melden bij Jean-Pierre Royen.

Werken starten

Bij het ontwerp van de nieuwbouw hield de architect, Atelier d’Architecture JM Robeerst et Associés uit Lantin, maximaal rekening met het groene karakter van de omgeving. De architect tekende een hoofdtak, waarin de belangrijkste diensten worden samengebracht en die verbonden is met het bestaande gebouw, en enkele zijtakken. Hierdoor ontstaan groene, open volumes, afgewisseld met gesloten volumes, in kleuren die passen in het landelijke karakter van de streek. Zo wordt voor de gevelbekleding gekozen voor een houtlook, gecombineerd met gevelmetselwerk.

Aannemer Ibens, een specialist in het bouwen van zorgvastgoed, is gestart met de werken. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners begin 2023 hun intrek nemen in de nieuwbouw.

Bron: Bereal

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in