Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Velux logo
logo Xella
Dakwerken

Soorten hellende daken

De vormenrijkdom in de architectuur vertaalt zich niet alleen in de gevels. Ook het hellend dak kan zoveel meer zijn dan die klassieke driehoek die we in de kleuterklas leerden tekenen. Niet alleen op dat klassieke zadeldak bestaan tal van varianten, er zijn nog heel wat andere boeiende hellende dakvormen. Een inspirerend overzicht.
Een hellend dak biedt tal van voordelen. De ruimte onder de dakkap biedt extra woonruimte. Verder is het daktype goedkoper te realiseren dan een plat dak, is het veel langer bestand tegen de weersinvloeden en is het bij eventuele problemen of schade gemakkelijk te herstellen.
 
En wanneer esthetiek in de keuze van het daktype belangrijk is, dan heeft het hellende dak heel wat mogelijkheden.

Zadeldak

Een dak met twee dakvlakken of schilden die in de nok samenkomen. Dit is de meest voorkomende dakvorm.

Wolfsdak

Ook wel zadeldak met wolfseinden genoemd. Het onderscheidt zich van het klassieke zadeldak door de kleine afgeknotte vlakken – de wolfseinden - aan de kopgevels.

Schilddak

Een dak met vier dakvlakken. De vlakken aan de korte zijde zijn driehoekig van vorm, die aan de lange zijde zijn trapeziumvormig. De nok is hierdoor korter dan de totale gevellengte. Deze dakvorm komt ook vaak voor, maar is moeilijker uit te voeren dan het zadeldak.

Piramidedak, tentdak of puntdak

Deze dakvorm heeft vier gelijke schuin oplopende dakvlakken die een punt samen komen. Zoals de naam aangeeft, roept de dakvorm het beeld van de Egyptische piramides op. Een minpunt is dat je minder nuttige ruimte onder de dakkap hebt.

Lessenaarsdak

Het hellende dak bestaat slechts uit één dakvlak. Deze variant zie je vaak bij hedendaagse architectuur.

Mansardedak

Bij deze variant op het zadeldak zijn de dakvlakken gebroken en knikken ze naar beneden. Deze dakvorm zie je vaak bij klassiekere architectuur.

Doorgeschoten kap

Een zadeldak dat aan de ene zijde over twee verdiepingen rijkt. Het kan bijvoorbeeld van het maaiveld tot in de nok lopen.

Bol gebogen dak

Bij een bol gebogen dak ligt de ronde vorm van het dakvlak naar buiten. Het is de meest frequent voorkomende vorm van gebogen daken.

Hol gebogen dak

Bij een hol gebogen dak buigt het dakvlak naar binnen.

Kameeldak

Meer traditionele vormen zijn bijvoorbeeld een kameeldak waarbij een deel van het dak hoger is dan het andere, maar waarbij de daklijn wel doorloopt.

Knikdak of gebroken dak

Bij onze noorderburen zie je ook vaak een knikdak of gebroken dak. Het dak maakt op een bepaald punt een knik, waardoor de daklijn verandert.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in