Woonbesprekingen

Sleutelklare woning krijgt maatpakrenovatie

De eigenaars van deze woning lieten ze wind- en waterdicht bouwen door een sleutel-op-de-deurbedrijf. De uitbreiding van het gezin creëerde de nood aan extra ruimte. Samen met die uitbreiding kozen de opdrachtgevers ook voor een architecturale update van de woning.
Gezinnen, voorkeuren, middelen: alles evolueert. Sinds de bouw van hun woning was dit gezin uitgebreid met twee kinderen. De behoefte aan extra ruimte was nijpend, gezien de afwezigheid van een garage, een berging, een kelder en een zolder. De bouwheer en -dame wilden van de gelegenheid gebruik maken om de woning een sterkere architectonische smoel te geven.

Ingekort dak

Via vrienden en een opendeurdag kwam het stel bij architect Robby Delobelle terecht. De eerste gesprekken verliepen gemoedelijk en de architect wist hun voorkeur voor een strakkere stijl te appreciëren. Hij behield in zijn ontwerp de structuur van de bestaande woning en liet het piramidedak staan, maar zaagde resoluut de overstekende gedeelten van dat dak weg. De muren werden opgemetseld en er kwam een binnengoot. De oppervlakte van de woning werd nagenoeg verdubbeld door er een uitbreiding aan toe te voegen. Een hoge inkompartij in glas smeedt de twee samen.
Voor het nieuwe gedeelte viel de keuze op een grijsbruine gevelsteen die de opdrachtgevers zelf gingen kiezen in de Wienerberger showroom in Londerzeel. Binnen werd de trap van de leefruimte verplaatst naar het nieuwe gedeelte. De keuken behield haar originele plek, maar werd opnieuw ingevuld. De vroegere carport werd vervangen door een dubbele garage.
Leuke knipoog: omdat de ramen gezien de oversteek vroeger tot op de vloer van de verdieping doorliepen, zitten die na het opmetselen van de muren verrassend laag. Het verleden piept altijd wel ergens om het hoekje.
Identikit
Architect
Architecten Delobelle bvba, Robby Delobelle, Gent
 
Materiaalkeuze
  • Gevel: Terca Wanlin Mangaan
  • Binnenmuren: Desimpel Snelbouw

Bron: Wienerberger

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in