Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Renoveren en in je huis blijven wonen

In je huis blijven wonen tijdens verbouwingen is handig: je bent vlakbij de werken en spaart zo (huur-)geld uit. Als je zelf verbouwt, spaar je ook de verplaatsing naar de werf uit. Maar: al dat stof! En waar je wassen of het eten koken?  Met deze tips overleef je dit verbouwavontuur met glans.

Blijven of verhuizen

Eerst moet je weten hoe ingrijpend je jouw huis zult verbouwen. Gaat de gevel er uit en het dak er af? Dan wordt het moeilijk om in huis te blijven, zeker als je gesteld bent op stofvrije ruimtes of als je kleine kinderen hebt.

Verhuizen kan, naar een tijdelijke huurwoning, naar familie of naar de tuin. In de tuin kun je kamperen, wonen in een caravan, een container, een mobiele unit, een Mongoolse tent… Of een mobilhome. Afhankelijk van de grootte van je tuin en je budget.

Doe de relatietest

Hoe dan ook: Besef goed dat als je in je huis blijft wonen wanneer je gaat renoveren, dit een stevige relatietest wordt. En een les in geduld en doorzetting. Hou daarbij altijd het uiteindelijke doel voor ogen: een mooi afgewerkte woning.

Maak desnoods een moodboard (inspiratie nodig? Kijk op onze Pinterest-pagina!) met foto’s en afbeeldingen van hoe je huis er ongeveer zal uitzien. Dat helpt op moeilijke momenten, als je vergeet waarom je eigenlijk aan die verbouwing begon.

En durf er af en toe op uit te trekken. Nu en dan een weekend weg van werf en huis, desnoods bij vrienden als het budget krap is, kan deugd doen.

Werk in fases

Blijft het huis wind- en waterdicht, dan moet je ook nog weten of de werken in fases zullen verlopen of niet. Als de aannemer alle werken tegelijk uitvoert, dan wordt blijven wonen in je huis tijdens de verbouwingen moeilijk.

Ga je zelf renoveren, dan kun je in fases werken. Als je op voorhand goed overlegt met de aannemer van de verbouwingswerken, dan kan die ook in fasen werken en kun jij wellicht ook in je huis blijven wonen. Ga in elk geval niet over één nacht ijs! 
 

Goede planning van de werken

Als je gaat verbouwen in fases, dan is het belangrijk dat je een goede planning hebt waardoor iedereen weet welke kamer wanneer verbouwd wordt.

Komen er ook nieuwe ramen en deuren, dan is belangrijk dat je weet wanneer die exact geplaatst worden. Dan hoef je de oude ramen er niet te vroeg uit te halen en blijft je huis beschut tegen koude, regen en wind.

Neem het beschikbare budget ook mee op in de planning, zo hou je ook de centen in de gaten.
Grondig studiewerk vooraf, met de hulp van een architect, kan je behoeden voor onaangename verrassingen.

Wees realistisch

Zelf verbouwen is een klus waar je als eigenaar veel voldoening uit haalt. Als je dit samen met je partner doet, maak dan een realistische planning die rekening houdt met wat jullie zelf kunnen. Hou ook rekening met klussen die één van jullie alleen moet doen. Die zullen dan wat langer duren. Hou je aan die planning, maar stuur ze gerust bij als onverwachte dingen de werken vertragen. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan en zo blijf je het licht aan het einde van de tunnel zien.

Leefruimtes beschermen

De kamers waarin je tijdelijk zult wonen, bescherm je tijdens de werken zo goed mogelijk tegen het stof. Je kunt binnendeuren langs de buitenkant afschermen met zeilen of plastic. Kieren kun je dicht maken. Hou er wel rekening mee dat je het bouwstof niet volledig kunt bannen. Als dat stof jou op de zenuwen werkt of als je allergisch bent, is het beter dat je niet op de werf blijft wonen.

Berg spullen op

Waardevolle spullen die je niet nodig hebt, berg je zorgvuldig op. Hou enkel de strikt noodzakelijke spullen bij de hand. Zo niet verhuis je na iedere fase onnodig veel spullen. Huur desnoods een opslagplaats of waterdichte container om je meubels en interieurspullen tijdelijk op te bergen. Nu is het ook het moment om dingen die je niet meer gebruikt op te ruimen. Het artikel Tips voor de grote schoonmaak kan inspiratie bieden.

Toilet en water

Belangrijk om te wonen in je huis tijdens verbouwingswerken, zijn de aanwezigheid van een toilet en stromend water. Je kunt bijvoorbeeld eerst de badkamer renoveren zodat die bruikbaar is als de andere ruimtes in de steigers staan.

Of je bedenkt een ‘sanitaire’ oplossing buiten. Verbouwers installeerden al zelf buitendouches en tijdelijke toiletten in hun tuin. Of gaan zich wassen bij de buren of familie. Kan gezellig zijn.

Koken

Koken in een huis zonder keuken? Het kan. Heel wat verbouwers weten ons te vertellen hoe creatief ze zijn geworden in het koken met de magnetron of microgolfoven. Want als je elektriciteit hebt op de werf, kun je er ook koken met die microgolf.

En als het weer het toelaat, kook je toch gewoon op de barbecue buiten?
Warm eten kun je natuurlijk ook in het bedrijfsrestaurant van je werk. Als er dat is. En anders is het afspreken met partner en familie hoe je dit opvangt. Want gezond eten tijdens de verbouwingen is ook belangrijk!

Auteur: Gretel Kerkhofs – mei 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in