Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Dak- en gevelrenovatie

-

Een goede isolatie van de muren, het dak en de vloer zijn het belangrijkste uitgangspunt bij een energetische renovatie. Architect Geert Houtmeyers toont aan de hand van twee praktijkvoorbeelden aan hoe je met succes een dakrenovatie of gevelrenovatie uitvoert.

Praktijkvoorbeeld 1: Woning in Meldert-Lummen

De bestaande toestand was een deels niet-geïsoleerde woning. De leefruimte was al gerenoveerd.
 

Programma en ontwerp

De bouwheer wenste een moderne uitbreiding aan de woning inclusief een gedeeltelijke renovatie van de bestaande achterbouw. We hebben achterbouw voorzien van alle comfort en een extra kinderslaapkamer op de verdieping ontworpen. Daarbij hebben we rekening gehouden met de bestaande structuur. Die is zoveel mogelijk gerecupereerd. 

De gebouwschil

Om te beginnen hebben we de bestaande achterbouw gestript: het dak, de gevelsteen en oude vloeren werden volledig verwijderd.
De gestripte ruwbouw is vervolgens uitgebreid met een nieuw volume. Vervolgens is het geheel opnieuw aangekleed met een isolatie en een gevelafwerking volgens de principes van laag-energetisch bouwen. Zowel tegen de bestaande als de nieuwe muren is een houtconstructie aangebracht. Deze werd vervolgens gevuld met isolatie. De isolatie is vervolgens afgewerkt met een gevelbekleding in vezelcementpanelen. Die zijn op de achterliggende houten constructie geschroefd. Met deze eenvoudige ingrepen kreeg de achterbouw een geslaagde energetische gevelrenovatie.

Praktijkvoorbeeld 2: Woning in Schulen

In Schulen hebben we een niet-geïsoleerde woning met schuur gerenoveerd. De eigenaar woonde voorlopig in de woning, maar de schuur was nog volledig in de oorspronkelijke staat. 

Programma en ontwerp

De bouwheer wilde een totaalrenovatie. De woning en de schuur dienden in elkaar te versmelten. Die vraag gaf ons de ruimte om het woongedeelte uit te breiden naar de bestaande schuur en een extra ouderslaapkamer en zithoek op de verdieping in de schuur te realiseren. Zowel woning als schuur werden voorzien van alle hedendaags comfort. 

De gebouwschil

Zowel het dak van het bestaande woongedeelte als het dak van de schuur werden volledig vernieuwd, inclusief de bestaande dakstructuur. Deze waren volledig aan vervanging toe. Voor deze structuur is er gewerkt met een klassiek gordingendak met dakbalken die op de bestaande muren en kepers dragen. Na de afwerking van de buitenzijde met nieuwe dakpannen is aan de binnenzijde het dak volledig geïsoleerd volgens de principes van laag-energetisch bouwen. Concreet betekent dit het aanbrengen van een dik isolatiepakket en vervolgens een luchtdicht scherm.
Gezien we het uitzicht van de woning aan de buitenzijde wilden behouden, hebben we ervoor gekozen de muren aan de binnenzijde te isoleren. Dit vroeg om de nodige aandacht voor de aansluitingen met de andere bouwdelen en om het plaatsen van een luchtdicht scherm.


Auteur: Geert Houtmeyers – mei 2016
Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist

 
 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in