Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Uit de praktijk: Renovatie houten draagvloer

-

Heel wat oude woningen hebben nog verdiepingen met houten draagvloeren. In de dagelijkse renovatiepraktijk komt architect Geert Houtmeyers vaak dergelijke vloeren tegen. In een concreet praktijkvoorbeeld licht hij toe hoe een draagvloer vervangen kan worden zonder de onderliggende verdieping te beïnvloeden.
Vooraleer aan het praktijkvoorbeeld te beginnen, eerst wat algemene achtergrond over de draagstructuur. Om te beslissen wat je kunt doen met de bestaande houten vloer, moet je eerst de toestand van de draagvloer onderzoeken. Zo’n houten draagvloer bestaat meestal uit houten balken die op vaste afstand van elkaar liggen en in de draagmuren zijn ingewerkt. Aan de bovenzijde is dit dragend raster meestal afgewerkt met houten planken en aan de onderzijde met een gipskarton beplating of bij oudere vloeren nog met een kalkpleister aangebracht op de houten balken met behulp van een houten latwerk of vezelstructuur op basis van vlas.
De stabiliteit van de draagvloer moet nog in goede staat zijn. Dit is een beslissende factor om te bepalen of de vloer geheel of gedeeltelijk moet vervangen worden. Het is dan ook aangewezen de structuur bloot te leggen bij de start van de renovatiewerken om na te gaan hoe het gesteld is met de structuur. Zijn er tekenen van houtrot? Zijn de balken aangetast door insecten zoals houtworm? Is er schade door vochtinfiltratie? Dit zijn stuk voor stuk parameters die moeten nagekeken worden om te beslissen wat te doen met de bestaande balkenlaag.

De praktijk

Ons praktijkvoorbeeld ligt in een gebouw met op de gelijkvloerse verdieping een winkelruimte. De opdrachtgever vroeg de vloer te renoveren, te voorzien van vloerverwarming en daarbij rekening te houden met de brandveiligheid, gezien het onderliggende winkelpand. Het kalkpleisterplafond van de winkelruimte diende ook bewaard te blijven.
De bestaande houten draagvloer was behoorlijk doorgebogen, maar was voor het overige nog degelijk en weinig of niet aangetast door insecten of vocht.

Concept

De oplossing die we hier bedacht hebben is om tussen de bestaande draagblaken een nieuwe draagstructuur aan te brengen. Deze nieuwe balkenlaag neemt de draagfunctie van de bestaande balken laag over. Voor het type balkenlaag hebben we geopteerd voor een samengestelde balk, bestaande uit een onder- en bovenflens in massief hout verbonden met een samengestelde lijfplaat type OSB of multiplex. Voor de correcte dimensionering hebben we een beroep gedaan op een stabiliteitsingenieur. Die heeft in samenspraak met de leverancier het juiste type samengestelde ligger voorgesteld. Aangezien de bestaande houten balkenlaag behouden bleef, moesten we een oplossing bedenken voor de verankering van de nieuwe balken. Aangezien de stabiliteit van de opleg van de bestaande balken nog in orde was, zijn de nieuwe liggers verankerd aan de bestaande balkenlaag. Tevens zijn er tussen de nieuwe balken dwarsbalkjes aangebracht (klossen) die zowel verbonden zijn aan de bestaande balken als de nieuwe balken. Zo ontstaat er een nieuw stijf geheel dat voldoende draagkracht heeft om zowel de nieuwe vloeropbouw als de draaglast van de gebruikers op de verdiepingsvloer op te vangen. De nieuw geplaatste balken zijn echter hoger dan bestaande balken waardoor de vloeropbouw nu hoger uitkomt dan de bestaande. Op zich is dat geen probleem omdat de bestaande ruimtes een hoge plafondruimte hebben.

Brandveiligheid

Omdat de gelijkvloerse verdieping als winkelruimte is ingericht, dienden we in dit project ook rekening te houden met de eisen inzake brandveiligheid. Om hieraan te voldoen is er in de balkenlaag een voldoende dikke isolatielaag aangebracht.

Vloerverwarming

De afwerking van de nieuwe draagvloer is volgens het droogbouwprincipe gebeurd. De opdrachtgever vroeg daarbij om vloerverwarming te plaatsen in de ruimtes op de verdieping. Om hierin te slagen, hebben we op de draagstructuur een plaat in houtvezels (type OSB of multiplex) aangebracht met daarover vervolgens een isolatieplaat. In deze plaat konden de leidingen van de vloerverwarming verankerd worden. Bovenop de leidingen van de vloerverwarming hebben we tot slot een metalen geleidingsplaat aangebracht. Die zorgt ervoor dat de warmte wordt overgedragen op de bovenliggende vloerafwerking.
Op deze metalen plaat hebben we vervolgens een dubbele vezelversterkte plaat aangebracht. Ook weer om te voldoen aan eisen op het vlak van brandweerstand. Als afwerking hebben we een gestabiliseerde parket voorzien. Deze parket is ontwikkeld om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming.
 
Het eindresultaat is een volledig nieuwe vloeropbouw. Daarbij is het bestaande plafond niet verwijderd en ondervond de winkelruimte geen hinder van de werkzaamheden.
Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist

 
 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in