Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Renovatie heeft wind in de zeilen

De economische realiteit dwingt de Belg meer en meer te kiezen voor een renovatie in plaats van voor een nieuwbouwwoning. Dat is één van de vaststellingen uit een enquête die Batibouw organiseerde bij 1.400 Belgen.
Eén van de opvallendste resultaten is dat slechts een minderheid van wie een renovatieproject heeft alle werken in één keer uitvoert (22%). Niet minder dan 78% spreidt de werken over een langere periode. In totaal duren heel wat renovatiewerken dan ook meer dan één jaar. De verklaring is logisch stelt Geert Maes, Algemeen Directeur van Batibouw: “Betaalbaarheid is vandaag de dag ongetwijfeld één van de sleutelkwesties in de bouwsector. Het besef is er nog altijd dat investeren in de eigen woning een uitstekende zaak is, maar men wil dit terecht op een slimme, ‘kostenoptimale’ manier aanpakken. Een mogelijkheid tot spreiding van de werken in de tijd is één van de grote voordelen voor wie renoveert. Zo kan men bijvoorbeeld beginnen met essentiële investeringen in isolatie, en daarna volop inzetten op die vernieuwde keuken of badkamer.”

Wie een renovatieproject voorziet, zet in op verschillende onderdelen van de woning: sanitair en/of badkamer is het meest populair, gevolgd door verwarming, buitenschrijnwerk, elektriciteit en dak (alle boven 50%).

Comfort boven besparing

De vereisten op het vlak van energiebesparing en energieperformantie worden almaar strenger. Bovendien blijven investeringen in energiebesparing, met of zonder premies, een uitstekende manier om op middellange termijn economisch voordeel te halen. Dit heeft ook zijn weerslag in de resultaten van de enquête. Iets meer dan 70% geeft aan te renoveren om energie te besparen. Toch is dit niet het hoogst scorende antwoord: bijna 80% renoveert eenvoudigweg om het comfort en welzijn te verhogen. De Belg wil zich dus ook gewoon goed voelen in zijn woning.

Meer dan 30% kijkt dan weer heel aandachtig naar het financiële plaatje, en investeert om de waarde van het gebouw te verhogen. In totaal wordt in de meeste gevallen (46%) meer dan € 50.000 gespendeerd aan de renovatiewerken. Het budget komt zowel uit eigen middelen (81%), premies of subsidies (28%) en leningen (48%).

Handige Harry’s?

Ten slotte werd ook gepeild naar wie precies de renovatiewerken uitvoerde. Slechts 8% gaf daarbij aan de werken volledig zelf uit te voeren. Meer dan 30% laat alles aan professionelen over. Een mix van beiden is echter de meest populaire oplossingm: 58% steekt zelf de handen uit de mouwen, maar laat de lastigste klusjes toch liever aan een vakman over. 


Bron: Batibouw - Editie 2015: 26 februari tot en met 8 maart 2015

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in