Architectuur

Over deze clichés denkt de bouwlustige Belg maar beter twee keer na

Een woning moet altijd zuid-georiënteerd zijn. En als je al wat ouder wordt, voorzie je best een slaapkamer op het gelijkvloers. De bouwlustige Belg wordt bedolven onder de clichés. Met Batibouw in het vooruitzicht roept Architectenbureau Berkein, één van de grotere spelers in ons land, op om komaf te maken met een aantal van die hardnekkige clichés.

1. “Gedaan met het schuine dak”

Schuine daken. Heel wat Belgen grijpen er nog te gemakkelijk naar terug. “Daardoor krijg je altijd diezelfde schuine daken met diezelfde dakpannen. Zelfs heel wat nieuwe, moderne woningen worden nog steeds voorzien van een schuin dak”, zegt de Aalsterse architect Geert Berkein. “Maar waarom zou men niet vaker durven denken aan platte daken? En ze ook makkelijker vergunnen. Zeker bij de strakke, minimalistische en moderne architectuur die vandaag populair is. Het is niet enkel een kwestie van esthetiek, er zijn ook praktische voordelen aan verbonden: zonnepanelen installeren bijvoorbeeld, dat is véél gemakkelijker op een plat dak. Meer nog: ze zullen zelfs efficiënter werken”, stelt Berkein.

2. “Weg met de slaapkamer op het gelijkvloers”

“Eens je boven de vijftig bent en bouwplannen hebt, raadt men je aan om een extra slaapkamer op het gelijkvloers te voorzien”, merkt architect Geert Berkein op. “De gedachte die daar achter zit, is altijd dezelfde: op onze oude dag zijn we niet meer mobiel genoeg om de trap te nemen en dus kan je maar beter vooruitziend zijn. Dat is een kromme redenering. Een traplift kan vaak evenveel soelaas bieden en is een stuk efficiënter. Het is bovendien ook goedkoper dan een extra slaapkamer voorzien, die allicht lang leeg zal staan en zo vooral een dure nutteloze ruimte wordt. Je initiële slaapkamer op de bovenverdieping ga je trouwens altijd groter maken en beter uitrusten dan die op het gelijkvloers, omdat je er waarschijnlijk langer gebruik van zal maken.”

3. “En waarom altijd een zuidelijk georiënteerde woning?”

“Waar staat de zon?” Het eerste dat we checken bij de aankoop van een woning is de oriëntatie. En allemaal willen we hetzelfde: een huis dat naar het Zuiden gericht is. “Ik begrijp de reflex uiteraard, want zo komt de zon gemakkelijker binnen, met meer warmte en licht tot gevolg”, stelt Berkein. “Maar wat men steevast vergeet, is dat een woning die naar het Noorden gericht is zeker ook zijn voordelen heeft. Met een noordelijk georiënteerde woning ga je de temperatuur veel gemakkelijker constant kunnen houden. Zeker als je vloerverwarming hebt, want dan schijnt de zon niet steeds op die vloer, die alle warmte bijhoudt.”

Bron: Bereal

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in