Woonbesprekingen

Oud wordt nieuw

Recycleren is hip. Almaar meer mensen geven oude materialen een nieuwe bestemming of leren hoe ze zelf elektrische apparaten kunnen herstellen. De Gentse binnenhuisarchitect Stefaan Onghena doet het al meer dan twintig jaar. Tijdens Ecobouwers Opendeur kun je zijn opmerkelijke woning bezoeken.
“Mijn eerste wapenfeit is een kastje dat ik in 1992 maakte met oude fruitkisten,” zegt Stefaan Onghena. Wat mensen allemaal weggooien heeft me altijd al gefascineerd. En uiteindelijk heb ik er met Casa pouBelle deels mijn beroep van gemaakt.”
 

Wijnkurken

Toen Stefaan in 2000 een eigen huis kocht in de Gentse wijk Brugse Poort, besloot hij om dat zo energiezuinig mogelijk te verbouwen. met behulp van bouwafval. “Niet dat ik afkerig ben van nieuwe technologieën”, zegt hij zelf. “Er liggen wel degelijk zonnepanelen op het dak. Maar binnenin is het merendeel gerecupereerd, van oude leistenen en schelpen uit Bretagne als muurbekleding op het dakterras tot de vloertegels op het gelijkvloers en de bakstenen in de woonkamer. Het huis is geïsoleerd met 1,2 miljoen wijnkurken die ik in restaurants en cafés en bij vrienden ging ophalen.

Afvalberg

“Het probleem is dat we onze handen niet langer vuil willen maken. Woningen moeten meteen instapklaar zijn. En dus kijken we neer op alles wat arbeidsintensief is. Materialen die iets meer tijd kosten om te verwerken, gooien we weg. We zijn nu met zeven miljard mensen op de wereld. De komende tweeëntwintig jaar zal dat aantal met dertig procent toenemen. Als we onze levensstandaard willen aanhouden, dan zullen we ons materialenverbruik drastisch moeten terugschroeven“ zegt Stefaan.
 

Zelfbouwers

De materialen die Stefaan gebruikt, hoeven niet opnieuw te worden geproduceerd of verscheept. Maar valt de eindfactuur ook voordeliger uit als er zoveel werk bij komt kijken? “Als ik al mijn projecten volledig zelf zou afhandelen, dan is dat voor de doorsnee verbouwer onbetaalbaar,” geeft Stefaan toe. “Daarom werk ik vooral met zelfbouwers: mensen die graag zelf de handen uit de mouwen steken. Uiteindelijk halen ze daar meer voldoening uit.
 

Spiritueel comfort

Toch hoeft Stefaan niet in te boeten op comfort. “Het hangt er maar van af wat je daaronder verstaat,” beweert bij zelf. “Ik heb geen regendouche, geen jacuzzi, geen sauna… Maar ik woon wel in een huis dat ik zelf heb gerenoveerd, zonder de natuur al te veel te belasten. Ook dat is comfort, zij het op een spiritueler niveau. Zelfs passiefbouw is op termijn niet zaligmakend. Er zijn gewoon niet voldoende grondstoffen om voor iedereen een passief huis neer te poten. Ik geloof in een geleidelijke overgang, waarbij we het bestaande patrimonium opwaarderen met wat er voorhanden is. Als er ooit een dag komt waarop er geen afbraakmateriaal meer te vinden is, dan ben ik in mijn opzet geslaagd. Dan wil dat zeggen dat er iets is veranderd.”

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in