Coronavirus / COVID-19

Nood aan duidelijke en werkbare instructies i.v.m. quarantaineregels

De Confederatie Bouw dringt al de hele week aan tot duidelijke instructies voor wat betreft de quarantainemaatregelen die de federale regering wil nemen voor buitenlandse werknemers die tijdens de eindejaarvakantie naar hun land trekken. Om de gezondheid te garanderen van iedere werknemer die op 4 januari terug aan de slag gaat, pleit de sectorfederatie ervoor dat buitenlandse werknemers die terugkeren uit hun land van herkomst een PCR-test zouden moeten laten afnemen.

Binnenlandse Zaken heeft concrete plannen om vanaf 18 december mensen die terugkeren uit een rode zone uit het buitenland 10 dagen in quarantaine te plaatsen, met verplichte test op dag 7. Alleen blijven duidelijke instructies uit en dat terwijl het bouwverlof vanavond ingaat. De overheid zal dus royaal te laat zijn met de nodige precieze informatie over de quarantaineregels. De Confederatie Bouw heeft er alle begrip voor dat buitenlandse werknemers de eindejaarfeesten met hun familie in hun land van herkomst willen vieren, maar wil ook dat de bouwbedrijven op 4 januari hun werkzaamheden in veilige omstandigheden kunnen aanvangen.

Het spreekt voor zich dat het aantal besmettingen in ons land verder naar beneden moet, maar dat kan volgens de Confederatie Bouw ook met een coronaproof aanpak. Zo stelt de sectorfederatie voor om buitenlandse werknemers die in hun thuisland op vakantie gaan vlak voor hun terugkomst een PCR-test te laten ondergaan. Is deze test negatief, dan mag de werknemer in kwestie meteen terug aan de slag in ons land en hoeft quarantaine helemaal niet. Ook het versneld creëren van een wettelijk kader voor sneltests zou op dit vlak soelaas kunnen brengen. Het komt erop neer een evenwicht te vinden tussen menselijkheid, gezondheid en economie.

Bron: Confederatie Bouw

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in