Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Velux logo
logo Xella
Dakwerken

Monier zuivert lucht en produceert hernieuwbare energie met het dak

Monier, ’s werelds grootste dakpannenproducent, pakt op Batibouw 2011 uit met enkele opmerkelijke innovaties: een luchtzuiverende dakpan en zonnesystemen om deels in het dak te integreren.


Bouwproducenten hebben de trend naar milieuvriendelijke producten opgepikt. Monier bijvoorbeeld speelt hier op in met de introductie van een luchtzuiverende dakpan de Auranox. De betondakpan is voorzien van titaandioxide, wat de stikstofoxide uit de lucht in de onmiddellijke omgeving van het dak omzet in nitraat. Dit minder schadelijke nitraat wordt bij een regenbui van het dak gespoeld. Laboratoriumonderzoeken aan het Fraunhofer Instituut voor Bouwfysica hebben aangetoond, dat de Auranox-dakpan de hoeveelheid schadelijke stikstofoxiden met maar liefst 90% vermindert.
Een voorbeeld om dit concreet te maken: Een dakoppervlak van 200 m² neutraliseert de stikstofoxiden-uitstoot van een personenauto die jaarlijks 17.000 km aflegt.
Bijkomend goed nieuws de Auronax-dakpan kost nauwelijks meer dan een gewone betondakpan.

Daarenboven bestaat het oppervlak van de Auranox-dakpan uit zuiver minerale bestanddelen met een speciale poriënstructuur. Zo werkt het titaandioxide niet alleen luchtzuiverend, het zorgt er ook voor de Auranox-dakpan na een regenbui snel en goed droogt, wat de aanslag van algen en organisch vuil op het oppervlak van de dakpan effectief remt. Een Auranox -dakoppervlak blijft er dan ook langer mooi uitzien.


InnoSol en InnoPower

Een andere innovatie van Monier zijn de zonnesystemen InnoSol en InnoPower, respectievelijk een zonnecollector en een fotovoltaïsche systeem. Het zijn niet zomaar afzonderlijke producten an sich, maar volledig zonne-energiesysteem aangepast aan het dak, die overigens op of in het dak gemonteerd kunnen worden.
De zonne-energiesystemen zijn speciaal ontwikkeld voor hellende daken die zijn bedekt met dakpannen. De InnoSol-systemen omvatten het complete gamma zonnecollectoren, opslagvaten, boilers en buffers, pompen, regelaars, expansievaten etc, en zijn geschikt voor zowel ruimteverwarming als warmwatervoorziening. De zonnecollectoren kunnen zowel in het dak (tussen de dakpannen) als bovenop de pannen worden gemonteerd.
De fotovoltaïsche InnoPower PV-systemen zetten zonne-energie om in elektrische stroom zonder het milieu te belasten. De PV-systemen van Monier worden geleverd inclusief omvormer(s) die ervoor zorgen dat de opgewekte zonnestroom (gelijkspanning) omgezet wordt naar wisselstroom. Afhankelijk van de wensen van de (ver)bouwer kunnen ze volledig worden geïntegreerd, semi-geïntegreerd of boven de dakpannen worden gemonteerd.Meer info: Monier.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in