Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Koeling

Koelen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je niet alleen verwarmen maar ook koelen. Bij de plaatsing van een warmtepomp kan je mits een extra prijs, voorzien dat de warmtepomp het huis niet alleen zal warmen in de winter, maar ook zal koelen tijdens de zomer. Aan te raden is passieve koeling, minder interessant is actieve koeling.

In tegenstelling met de traditionele airco's wordt niet de lucht gekoeld, maar wel de vloeren, de wanden of het plafond.

In de winter geeft de warmtepomp de warmte af via het warme water in het gesloten leidingsysteem. In de zomer gebeurt het omgekeerde: het warme water is vervangen door koud water. Bij afkoeling via de vloer mag het koelwater niet lager zijn dan 16° om een minimaal comfort te behouden. Zorg ervoor dat er geen condensatie plaatsvindt. Dit kan leiden tot glibberige vloeren.

Hoe kan een warmtepomp koeling bieden?

Er zijn twee mogelijke koelsystemen via een warmtepomp.

Passieve koeling warmtepomp

  • De schakelaar van het sturingssysteem wordt op de zomerstand geplaatst
  • Hierdoor veranderen een aantal kranen van richting, en wordt het mogelijk om koel water uit de grond door de woning te laten stromen. Zo wordt de warmte uit de woning afgevoerd naar de grond die hierdoor opgewarmd wordt.
  • Via dit systeem warmt de warmtepomp de bodem op voor het volgende stookseizoen, zodat je bij het begin van het stookseizoen een hoger rendement behaalt. Bij deze techniek volstaat één circulatiepomp, wat een minimaal verbruik betekent. Men kan het systeem instellen op de temperatuur, waarbij de warmtepomp als koelingsysteem opstart.
  • De afkoeling bedraagt een paar graden en kan blijven functioneren, zolang er geen evenwicht ontstaat tussen de woningtemperatuur en de temperatuur van de ondergrond.

Actieve koeling warmtepomp

  • Bij actieve koeling keer je de werking van de warmtepomp om.
  • Bij een actieve koeling wordt warmte onttrokken aan de woning om af te geven aan de ondergrond. Deze techniek vergt meer energie en is ecologisch minder interessant.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in