Woonbesprekingen

Inspiratie uit het buitenland: Woning in’t groen

De integratie van groen op een heel beperkt bouwperceel was de drijfveer van ontwerper Arquitraço om een opmerkelijke groengevel te creëren voor een renovatieproject aan de Travessa do Patrocinio in Lissabon.
Een groengevel biedt tal van voordelen: hij verhoogt het esthetisch cachet, verbetert de luchtkwaliteit omdat de planten CO2 opnemen, reguleert de vochthuishouding en biedt een natuurlijke isolatie tegen warmte en koude. Toch waren het niet die kwaliteiten die ontwerper Luís Rebelo de Andrade overtuigden om in dit project voor een verticale tuin te kiezen. Plaatsgebrek was zijn motivatie. Hij kleefde het groen dan maar letterlijk tegen de gevel.

Maar de woning springt niet alleen in het oog om zijn verticale tuin. Het totaalconcept is een streling voor het oog.
Inspiratie uit het buitenland
Architectuur is sterk cultureel gebonden. Denk maar aan de vakantiewoning in Toscane of de hotelkamer in New York. Ze zijn in niets vergelijkbaar met de vakantiewoningen of hotelkamers in eigen land. Toch kunnen die architecturale verschillen over de cultuurgrenzen heen inspirerend werken. In deze reeks brengen we staaltjes opmerkelijke architectuur van over de landsgrenzen.
Meer inspiratie voor een groengevel.

Auteur: TiM Vanhove - april 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in