Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Hoe houd je de zon buiten?

In dit dossier focussen we op zonwering: de verschillende soorten zonwering, hoe automatiseren en wat biedt de markt voor nieuws.
Laat ons eerst dieper ingaan op de verschillende zonweringssystemen.

Zonwering bestaat in twee varianten: binnen- en buitenzonwering. Aan beiden zijn voor- en nadelen verbonden. 

Buitenzonwering heeft in de eerste plaats een warmtewerend effect en geeft dankzij de talrijke mogelijkheden een aparte uitstraling aan een gebouw.

Bij binnenzonwering ligt de nadruk eerder op het decoratieve aspect en de privacy. Hun warmtewerende eigenschappen liggen beduidend lager met 35 tot 65 procent tegenover 85 tot 90 procent voor buitenzonwering.

Gebouwgerelateerde criteria

Wanneer je zonwering kiest, hou dan rekening met volgende criteria:
 

  • Renovatie of nieuwbouw maakt niet zozeer uit. Houd er wel rekening mee dat een nieuwbouw in haar concept al van zonwering dient voorzien te worden gezien haar energie-efficiëntie.
  • Zoek de oriëntatie van je woning uit. Bepaal de hoek van de zon.
  • De tendens naar grote glasoppervlakten verklaart mee het succes van zonwering. De aanwezigheid van veel glas leidt in de praktijk snel naar de integratie van een zonweringsysteem. Anderzijds kan een grote glasoppervlakte ook bepaalde technische beperkingen opleggen omdat niet alle systemen grote oppervlaktes kunnen afschermen.
  • Zonwering kan dankzij talrijke mogelijkheden zeer goed geïntegreerd worden in een woning en leidt zelfs tot gebouwen waar de zonwering de buitengevel een extra ‘touch’ kan geven.

Persoonlijke criteria

Ga het comfort na, te beginnen bij het thermische. De mate waarin een bepaald systeem voldoende scoort op vlak van thermisch comfort hangt nauw samen met de persoonlijke invulling van dit thermisch comfort. Hecht ook belang aan het visuele. Als je een computer of televisie in de omgeving van een venster hebt staan, kan daglicht zeer storend zijn.

Privacy is een even belangrijk gegeven. Maak uit of je een volledige of beperkte doorkijk wil hebben. Uiteindelijk komen we bij het budget uit. De keuze voor een zonwering is een duurzame investering dankzij de besparing op de energiekost. Niet alle systemen scoren hier gelijk, hierbij dien je rekening te houden met het bijkomende leefcomfort dat je terugkrijgt dankzij de zonwering.

Buitenzonwering

De keuze voor een bepaald systeem van buitenzonwering heeft vooral te maken met je verwachting van een zonnescherm: warmtewering, privacy, schaduw creëren, een decoratief element of een combinatie ervan. En uiteraard ook waar die moet dienen.

Voor de ramen:

Twee soorten zonwering worden voornamelijk aanbevolen naar gelang de gewenste soort bescherming: verticale of schuine bescherming (screen of uitvalscherm). De verticale bescherming bestaat uit het bevestigen van de zonwering parallel aan de beglazing. Dit zonnescherm, dat dienst doet als een natuurlijke airconditioning, zal de warmte afstoten en het licht verzachten. De zonwering voor ramen is een eenvoudige en flexibele oplossing voor bescherming tegen de zon en om inkijk te voorkomen.

Voor het terras en het balkon:

Het zonnescherm creëert als het ware een zonnedak boven je terras of balkon. Het zorgt zo voor comfort en bescherming en maakt van je terras een nieuwe levensruimte. Het zonnescherm kan aangepast worden aan elk type architectuur en is verkrijgbaar in een groot aantal afmetingen. Het kan aan de muur geïnstalleerd worden of op een plafond (balkon).

Voor de gevel:

Er zijn verschillende oplossingen voor de gevel. Denk maar aan uitvalsschermen, rolluiken en knikarmschermen.

Voor de veranda:

Voor je veranda, pergola of luifel heb je zowel de keuze uit binnenzonwering als buitenzonwering. Voor een maximale bescherming tegen de zon is het aan te raden om zonwering aan de buitenkant te plaatsen. Het zal de zonnestralen blokkeren voordat ze de beglazing bereiken en op die manier zal het onaangename serre-effect in de zomer worden vermeden. De buitenzonwering kan over het dak of glazen gevel schuiven en worden aangepast aan elk soort raam.

Binnenzonwering

Binnenzonwering zorgt naast decoratie ook voor een filtering van het invallende zonlicht. Daarnaast kan het uit sterk reflecterende materialen zijn vervaardigd waardoor het ook een zekere bijdrage kan leveren op warmtewering.

Gordijnen

Er zijn verschillende varianten van gordijnen die naast een decoratief karakter ook een zonwerende functie kunnen vervullen.

Jaloezieën

Horizontale jaloezieën zijn jaloezieën met horizontaal verstelbare lamellen, die volledig kunnen worden opgetrokken. De gewenste lichtinval is te regelen door het draaien van de lamellen. Verticale jaloezieën worden verticaal opgehangen aan een rail.

Luiken

Shutters zijn houten binnenluiken met verstelbare lamellen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in