Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Velux logo
logo Xella
Dakwerken

Hoe de dakkleur het klimaat kan beïnvloeden

We moeten dringend kiezen: welke kleur voor het dak? Wij gaan namelijk verbouwen, en dat betekent: keuzes, keuzes, keuzes. Welke kleur voor dit, welk materiaal voor dat, er komt geen eind aan. En nu dus het dak. Traditioneel had je daar nauwelijks keuze in. Dakpannenroodbruin of, vooral, zwart of donkergrijs. Dat was het. De meeste daken in Vlaanderen zijn zwart of donkergrijs. En nog steeds word je als bouwheer met zachte dwang in die richting geduwd, door voorschriften, verkavelingsvergunningen of welgemeende adviezen. Het dak? Zwart natuurlijk, wat anders?

Nochtans is zwart zowat de slechtst mogelijke kleur voor een dak. Dat is geen kwestie van esthetica of psychologie maar van fysica. Op warme zomermiddagen absorbeert zwart het zonlicht, waardoor het huis eronder nog wat heter wordt, de airco hoger moet en dus ook het verbruik van uranium en koolstof in onze elektriciteitscentrales omhooggedreven wordt. En als u nu denkt dat zwart het dan ook wel lekker warm zal helpen maken in de winter: vergeet het. Integendeel. Zwart helpt een beetje op die zeldzame winterdagen met stralende zon, maar het heeft ook nadelen. Het hangt ook af van de infraroodkarakteristieken, maar in het algemeen maakt zwart het net nóg kouder wanneer het al op zijn koudst is, in de donkere winternachten. Op zo'n moment straalt zwart vrolijk energie de nacht in, waardoor het huis sneller afkoelt, de verwarming hoger moet en daarmee dus ook het verbruik van koolstof stijgt - wat het dan onrechtstreeks op lange termijn natuurlijk warmer helpt maken, maar tegen die tijd is de winter al weer lang voorbij en snakken we naar wat koelte.

Sneeuwwit
Wit zou een dak moeten zijn. Dat is koel op zomermiddagen en warm in winternachten. Wit is een isolerende kleur. Vooral in warme zonnige landen waar de zomerse nood aan verkoeling belangrijker is dan de winterse nood aan verwarming (toegegeven, het is deze week moeilijk voor ons om ons voor te stellen dat zoiets kan bestaan), zouden alle daken eigenlijk wit moeten zijn. En zoals u misschien al vernomen had, binnenkort wonen ook wij in zo'n warm land. Zeker als we allemaal het voorbeeld van de politicus volgen die elke avond het gaspedaal wat dieper induwt om zijn kleinkinderen te gaan inpeperen dat ze het water moeten laten lopen terwijl ze hun tanden poetsen.

Witte straten
De nieuwe Amerikaanse minister van Energie Steven Chu - in zijn vorige carrière Nobelprijswinnaar fysica voor zijn onderzoek naar extreme koelsystemen - heeft onlangs gezegd dat alle daken wit maken een van de eenvoudigste manieren zou zijn om echt een serieuze stap te zetten in de bestrijding van de klimaatopwarming. Niet alleen alle daken maar ook alle straten witten, zou volgens Chu zelfs een even gunstig effect hebben als een decennium lang alle autoverkeer afschaffen. Dat een wit wegdek nuttig is, hoewel daar niemand onder woont die de airco of de verwarming kan aanzetten, of het water laten lopen, komt doordat het veel zonlicht de ruimte in weerkaatst, zodat het de planeet niet meer kan opwarmen; op dezelfde manier als de noordpoolkap, zolang ze nog bestaat, mee de opwarming onder controle helpt houden.

Met wat geluk krijgen we tegen kerst natuurlijk voor een tijdje gratis witte dakbedekking. Sneeuw is een heel goede isolator, ook om andere redenen dan zijn witte kleur. Maar je kunt er helaas niet op rekenen in de zomer. Wie permanent een wit dak wil, zal er op een andere manier voor moeten zorgen.

Witte dakbedekking is al verkrijgbaar, niet eens zo duur, en volgens de beloften van de fabrikant gaat ze niet meteen verkleuren na enkele jaartjes in zon en weer en wind.

Maar ja, het is bijna uitgesloten dat we daar ooit een bouwvergunning voor zouden krijgen. Een wit dak, stel je voor! En wat zullen de mensen wel niet zeggen? En de behoeders van de goede smaak, die zelfs zonnepanelen 'horreurs' noemen

Het zal dus een grijs compromisdak worden. Líchtgrijs.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in