Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Velux logo
logo Xella
Dakwerken

Het onderdak

Het onderdak is een beschermingslaag die tussen de dakbedekking en de dakisolatie hoort te zitten. Het onderdak is dus erg belangrijk want het beschermt de onderliggende dakisolatie tegen inwaaiend vocht of sneeuw. Ook indringend stof of de wind worden door het onderdak tegen gehouden. Samen met het dampscherm vormt het onderdak dus een belangrijk onderdeel van een goede dakisolatie.

Materialen voor een onderdak

Het onderdak kan uit verschillende materialen bestaan: vezelcementplaten, houtvezelplaten, pvc-platen of polypropyleen folies.

Waar op letten bij het plaatsen van een onderdak?

  • Let er op dat het materiaal voor het onderdak dampdoorlatend is. Dit is belangrijk om het vocht onder het dak te laten evacueren. Dat is nodig om condensatie te voorkomen. Vocht is immers slecht voor de werking van de dakisolatie.
  • Eventueel lekwater moet ongehinderd over het onderdak tot in de goot afgevoerd kunnen worden. Daarom worden de onderdelen van het onderdak (folie, platen, ...) met tengellatten vastgemaakt op de spanten of gordingen. Tengellatten zijn latten die verticaal geplaatst worden.
  • Een flauwe dakhelling vraagt om een aangepast onderdak om de waterdichtheid te garanderen. Bij het plaatsen van zo'n 'flauw' dak moet je er dus secuur op toezien dat het onderdak nergens kieren of spleten vertoont waar het water naar binnen kan sijpelen. Ook moeten de materialen zo glad mogelijk geplaatst worden. De dakwerker moet er voor zorgen dat er nergens kuiltjes of putjes zijn waar het water kan blijven staan.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in