Financiele aspecten

Gratis zonneboiler kan binnenkort niet meer

De achterpoortjes voor "gratis" zonneboilers worden binnenkort gesloten. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) heeft hierover een ministerieel besluit klaar, melden de Concentrakranten.

De premies voor zonneboilers zijn dit jaar opgetrokken van 75 tot 550 euro/m2 en die zijn volgens installateurs een succes. Bepaalde bedrijven beweren dat een installatie nul euro kost. Er kan per installatie dan ook tot 4.125 euro aan subsidies worden opgestreken. Sommige gemeenten doen daar nog iets bij.

Volgens Gorik Van Holen, de woordvoerder van Freya Van den Bossche, proberen installateurs vaak een te grote installatie te verkopen. "Want nu wordt die subsidie alleen berekend op de oppervlakte van de zonnepanelen, maar niet op de inhoud van je boiler. Die wordt binnenkort ook meegerekend."

Bedenkelijke kwaliteit

Van den Bossche heeft gemerkt dat installateurs nu meer zonnepanelen koppelen aan de boiler dan nodig is, om toch maar aan het maximale bedrag van subsidies te geraken. "Als je voor die 4.000 euro een zonneboiler hebt, dan is de kwaliteit trouwens ook bedenkelijk. Je kan beter op de website www.questforquality.be controleren of die installateur ook kwaliteit levert. We merken dat op die site weinig installateurs van zonneboilers geregistreerd zijn", aldus Van Holen.

Het ministerieel besluit ligt bij de Raad van State en zal over enkele weken ingaan.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in