Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Velux logo
logo Xella
Dakwerken

Gebogen of rond dak

Het gebogen of ronde dak lijkt vrij recent, maar wie gebouwen uit de Romeinse, Romaanse, of zelfs de Rennaissance periode goed bestudeert, herkent in de gebogen gewelven en koepels ook ronde daken.

Vandaag hebben de gebogen daken een functionele rol gekregen. Ze maken de zolderverdieping zinvol bruikbaar. Je beschikt immers over meer bruikbare oppervlakte dan bij een hellend dak. Op plaatsen waar platte daken stedenbouwkundig niet mogelijk zijn, bieden ronde daken dus een goed alternatief voor hellende daken.

Opbouw gebogen dak

Het gevoel onder een gebogen dak verschilt sowieso met dat onder een hellend dak. En zelfs binnen de ronde daken kan de ervaring verschillen. Hoe kleiner de cirkelstraal van de dakronding, des te dynamischer de ruimte zal aanvoelen. Bij een grotere cirkel, zal de ruimte zachter ervaren worden.

  • De constructie van een rond dak vraagt de nodige aandacht van de metselaar bij het optrekken van de ronde nokgevels
  • Daarnaast zal de kwaliteit van het timmerwerk bepalend zijn voor de regelmaat van de dakbedekking. De gordingen hebben immers allemaal een andere oriëntatie en de bovenzijde moet perfect de boogvorm volgen
  • De spanten op deze gordingen bepalen de uiteindelijke vorm van het dak. Ze moeten zo uitgelijnd zijn dat ze een nauw aansluitende beplanking mogelijk maken. Tussen de spanten kan de nodige isolatie worden geplaatst.
  • Op deze beplanking komt de gekozen dakbedekking. 

Dakbedekking voor het gebogen dak

  • Verschillende materialen lenen zich voor de afwerking van een gebogen of rond dak. Meest gebruikt zijn de metalen alternatieven zoals zink en koper. Door de recente prijsstijgingen moet je toch rekening houden met een serieuze investering voor deze materialen.
  • Een goedkoper alternatief voor de metalen zijn de materialen die voor platte daken worden gebruikt; pvc, epdm of bitumen. Het nadeel hier is het uitzicht.
  • Een vrij nieuw materiaal zijn de dakpannen: stormpannen of platte pannen lenen zich uitstekend om in een gebogen vorm te plaatsen, mét een waterdicht resultaat.

Mag een gebogen dak volgens stedenbouw?

  • In sommige buurten zullen de stedenbouwkundige diensten oordelen dat dit daktype niet in de omgeving past. Bevraag je hier tijdig over.
  • Soms kan je via een afwijking op de voorschriften alsnog dit daktype realiseren.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in