Renoveren

Energiebesparende renovatie in Vlaanderen zet door

Aanbevolen partners

Easykit logo
Recticel
Viessmann Belgium logo
Bulex logo
Logo Sto NV
In 2015 werden 12 % meer premies toegekend voor energiebesparende ingrepen in woningen in vergelijking met 2014. Vooral de premies voor warmtepompen (stijging van 47 %), dakisolatie (groei van 31 %), vloerisolatie (+ 22 %), spouwmuurisolatie (+ 20 %) en de combipremies (x 3) zitten in de lift. Viceminister-president Annemie Turtelboom is tevreden met de resultaten. “De oproep om energiebesparende investeringen en in de eerste plaats dakisolatie niet langer uit te stellen heeft duidelijk zijn effect niet gemist. Deze ingrepen zorgen voor een lagere energiefactuur en een verhoogd wooncomfort.”
Van begin januari tot eind december 2015 zijn er in totaal 153.780 premies toegekend voor energiebesparende ingrepen in woningen, waaronder 54.144 premies voor dakisolatie. Dat zijn er 12.800 meer in vergelijking met 2014; een stijging van 31 %. Vorig jaar waren het er in totaal 41.344. Die kaap werd dit jaar al overschreden in september.

Premie netbeheerder

Wie zijn dak wil laten isoleren, kan beroep doen op de premie die men momenteel nog ontvangt van de netbeheerder. Dit komt neer op 6 à 8 euro per vierkante meter voor werken uitgevoerd door een aannemer en 3 à 4 euro wanneer de bewoner dit zelf doet.

Voor huurders van een woning met een huurprijs van maximaal 450 euro en die behoren tot een sociale doelgroep1, is er een bijzondere regeling getroffen voor de isolatie van het dak. Via de sociale dakisolatieprojecten (SDIP) die zorgen voor dakisolatie bij private huurders, krijgen zij een subsidie van 23 euro per vierkante meter geïsoleerd dak. De uitgekeerde bedragen liggen in 2015 licht lager dan in 2014, hoewel het aantal aanvragen met 21 % is gestegen.

Een andere opvallende trend is een stijgend aantal aanvragen voor warmtepompen. In 2015 werden 47 % meer premies aangevraagd voor warmtepompen in vergelijking met 2014.

Ook de uitvoering van vloerisolaties blijft stijgen. In 2015 werden 22 % meer premies aangevraagd voor vloerisolatie in vergelijking met vorig jaar. Bij vloerrenovaties en zeker bij grondige renovaties is het sowieso belangrijk om niet alleen de vloer te vervangen, maar ook na te gaan of er onder de nieuwe vloer een isolatielaag kan aangebracht worden om de warmteverliezen te beperken. Dit zorgt voor een verhoogd wooncomfort, aangezien 20 graden dan ook zo zal aanvoelen.

Na-isolatie spouwmuren

Verder gaat ook het aantal na-isolaties van spouwmuren de hoogte in. In 2015 werden 20 % meer premies aangevraagd voor spouwmuurisolatie in vergelijking met 2014. Het aantal energiescans uitgevoerd door energiesnoeiers kende een lichte terugval in 2015 (- 12 %), van 26.189 in 2014 naar 22.996 dossiers in 2015.

Het energiebesparend renoveren van een woning heeft echter het grootste effect als er wordt gedacht aan een totaalaanpak. “Energie-efficiëntie kan je enkel maximaliseren als er gedacht wordt aan verschillende maatregelen. Een dak isoleren is zeer interessant, maar wie daaronder enkel glas heeft, verliest nog altijd veel energie”, vertelt minister Turtelboom. De combinatie van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en glasisolatie, waarvan de bedragen in een stijgende lijn zitten in 2015 (+ 60 %), is ook nuttig om de isolatie op mekaar te laten aansluiten. Dit wordt sinds 1 januari 2014 gestimuleerd door de zogenaamde combipremie. Wie zowel muren als glas isoleert, krijgt daarvoor een hogere premie dan beide premies afzonderlijk. 

Wie zijn ramen wil laten vervangen, isoleert best tegelijkertijd zijn spouwmuren. Het aanbrengen van isolatie in bijvoorbeeld een spouwmuur van 100 vierkante meter kost ongeveer 500 euro extra wanneer je dit koppelt aan het vervangen van ongeveer 20 vierkante meter ramen en je kunt genieten van de combipremie.

Energielening

Naast de premies kan ook een energielening aangevraagd worden om energiebesparende maatregelen te financieren in de woning. In 2015 werden 4.462 energieleningen goedgekeurd en na de eerste maand van dit jaar staat de teller al op 358 nieuwe leningen, wat neerkomt op een totaalaantal van 4.820 dossiers. Een gezin kan maximum 10.000 euro lenen, terug te betalen in 5 jaar aan een intrest van 0 of 2 %. Voor de meerderheid van de bevolking geldt een intrest van 2 %, terwijl bepaalde kwetsbare groepen kunnen lenen aan 0 %.

Voor deze kwetsbare gezinnen is het sinds het najaar van 2015 mogelijk om de levering en plaatsing van energiezuinige huishoudtoestellen te financieren met de energielening. Het aanvragen van een kortingbon van 150 euro voor een koelkast, diepvries of wasmachine, telkens met energieklasse A+ of beter, bestond al. Het aantal kortingbonnen daalde echter met 63 % in 2015. Daarom steken we dit jaar een tandje bij. De combinatie van de kortingbon met de energielening moet zorgen voor een heropflakkering van het aantal aankopen. 

Je kunt een energielening aanvragen bij de energiehuizen van de gemeenten. Alle informatie over de energielening vindt u op de website van het VlaamsEnergieagentschap (VEA). Via een handige tool vindt u na het ingeven van uw postcode waar u in uw gemeente terecht kan voor het aanvragen van uw energielening

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in