Aanbevolen partners

Easykit logo
Viessmann Belgium logo
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Eigentijds volume bovenop pand uit 1936

-

Architect Matthias Verhulst uit het Vlaams Brabantse Kessel-Lo slaagde erin om een art-decowoning de 21ste eeuw binnen te loodsen. Dit deed hij door een eigentijds volume op de bestaande woning te plaatsen en gebruik te maken van zwart sierpleister, glas en smeedwerk. De architect bracht in de gerenoveerde woning zijn architectenbureau en een woongelegenheid voor zijn gezin onder.

Identikit
 
  • Type woning: Rijwoning
  • Locatie: Kessel-Lo (Vlaams-Brabant)
  • Bouwjaar: 1936
  • Renovatiejaar: 2011 
  • Woonoppervlakte: 225m²
  • Budget: € 187 000
  • Opvallende materialen: Zwarte sierpleister (crepi)
  • Architect: Architect Matthias Verhulst en interieurvormgever Sunhee Philippaerts, 46n2 architecten, Martelarenlaan 175, 3010 Kessel-Lo, 0498/48 59 75

Wensen van de bouwheer

Voor de bouwheer/architect was de beschikbare ruimte van de bestaande woning te beperkt. Hij wou immers enerzijds een woongelegenheid voor zijn gezin en anderzijds een werkruimte voor zijn architectenbureau. De bestaande woning moest dus worden uitgebreid.

Driehoekig grondplan

Om de woning uit te breiden moest de architect rekening houden met de niet-alledaagse vorm van het grondplan: een driehoek. Het grondplan is breed aan de voorkant/straatkant en smal aan de achterkant. Om de vorm optimaal te benutten besloot de architect om de restruimtes (vides, traphal…) te verwerken in de schuine hoeken. De belangrijke kamers (de slaapkamers, de keuken en de eetkamer) gaf hij een plaatsje aan de schaarse rechte hoeken.
De woning bestaat uit een kelder en drie verdiepingen. De architect toverde de kelderruimte om tot een archief voor zijn architectenkantoor en een opslagplaats.

Op de gelijkvloerse verdieping integreerde hij zijn kantoor, een tweede opslagplaats en een patio.

Drie slaapkamers, een badkamer en een opslagplaats liggen op de eerste verdieping. Deze opslagplaats moet ooit nog getransformeerd worden tot een badkamer voor de kinderen.

Op de tweede verdieping bevinden zich de leefruimte, de keuken en het terras. 

Bijzondere voorgevel

Ook de voorgevel is bijzonder. Deze is trapsgewijs opgebouwd. Doordat het bovenop geplaatste volume vier meter achteruit ligt, ontstond er aan de voorkant een terras. De voorgevel is op het westen gericht. Daarom koos de architect voor screens, die het licht van een laagstaande zon filteren. Andere manieren van zonnewering hadden in dit geval minder efficiënt gewerkt. De screens maken ook deel uit van de architectuur. Wanneer deze gesloten zijn, vormt de glazen gevel op de tweede verdieping een gesloten, zwarte doos.

Krachtlijnen van het ontwerp

  1. De mooie, oude gevel van de woning bleef behouden, maar is versterkt en de 21ste eeuw binnengeloodst
  2. De driehoekige vorm van het perceel is optimaal benut
  3. De scheiding tussen wonen en werken
  4. Compact wonen
  5. Een energiezuinig gebouw

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in