Een renovatie onder de grond
“Moet ik bouwen op een nieuw perceel of mijn bestaande woning renoveren?”
Identikit | |
|
Wensen van de bouwheer
Gezien de schaarste en de hoge prijzen van de beschikbare bouwgronden besloot een gezin met één zoon om zijn bestaande woning te renoveren. De bestaande woning in Houthalen-Helchteren miste karakter en vertoonde diverse gebreken. Ook de uitstraling en de beschikbare ruimte van het gebouw waren te miniem. Daar moest architect Peter Ketsman oplossingen voor zoeken. Ook wenste de bouwheer een ruimte om zijn hobby (portretfotografie) te beoefenen.Licht onder de grond
Wegens de strikte verkavelingsvoorschriften was een uitbreiding aan de achterzijde of in de hoogte niet toegelaten. Uiteindelijk bleef er slechts één valabele optie over: een ondergrondse uitbereiding aan de straatzijde in combinatie met een overdekking op het maaiveld. Deze oplossing leverde immers het grootst mogelijke uitbreidingsoppervlak op en gaf de architectuur een extra boost.Vloerverwarming
In de uitbreiding en overal waar de bestaande bevloering werd vernieuwd, opteerde men voor vloerverwarming. Een compacte, condenserende aardgasketel verving de verwarminginstallatie op stookolie.
Een dakoversteek tempert een hoogstaande zomerzon. Terwijl een lage winterzon vrije doorgang krijgt. Ook de rolgordijnen zorgen voor de nodige verkoeling.
In de uitbereiding kwamen er ventilatietoevoerroosters. Het aanbrengen van een balansventilatie met warmterecuperatie in de bestaande woning was zinloos omwille van het luchtdichtheidsaspect.
In de ondergrondse wanden (betonnen prefab panelen) werd het nodige elektrische materiaal voorzien. Door het gladde oppervlak was slechts een dun vliespleister als afwerking nodig.
Hetzelfde geldt voor de breedplaatvloer waarmee de ruimte ondergronds werd overspannen.
Buiten en binnen zijn één
Een waterpartij in de voortuin werd visueel doorgetrokken in het glazen bordes en versterkt daarmee de relatie tussen binnen en buiten. Door de glaspartij aan de voorkant van de woning en de gekozen tuinarchitectuur, maakt de voortuin gedurende het hele jaar door deel uit van de leefruimte. Zo kan het gezin maximaal genieten van het interieur en de tuin.
Krachtlijnen van het ontwerp
- De metamorfose van het gebouw van een modale woning tot een moderne woning met een geheel eigen karakter
- De zuivere eenvoud en helderheid van de bijgecreëerde ruimte
- Het bijzonder aangename binnenklimaat
- De aanpasbaarheid aan de evoluerende behoeften. De installatie van een platformlift is bijvoorbeeld mogelijk
Auteur: Daan Slingers - mei 2013
Fotografie: Liesbet Goetschalckx