Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Velux logo
logo Xella
Dakwerken

Een plat of hellend dak boven het hoofd?

Een dak boven het hoofd hebben, liefst nog een dat het droog houdt, is een basisbehoefte als we over wonen spreken. Maar de Belg met de baksteen in de maag is veeleisender dan dat. Het dak moet ook uitstraling hebben. Zo kiest de ene voor kleidakpannen op zijn hellend dak en ziet de ander liever een gebogen zinken dak. Platte daken zien we ook almaar vaker, eventueel begroeid met vetplantjes of een heuse tuin. De mogelijkheden zijn uitgebreid.


Het lijkt vandaag de mode te zijn: nieuwbouwwoningen in een strakke architectuur vragen om een plat dak. Toegegeven, zo’n doosvormig volume oogt tijdloos, sober en modern. Maar niet iedereen houdt er van en het mag ook niet in iedere verkaveling. Er zijn heel wat mensen – en misschien bent u er wel een van – die zweren bij een pannendak. Welke vorm u ook kiest, het is tegenwoordig heel belangrijk dat het dak goed geplaatst en afgewerkt wordt. Het dak vormt een belangrijke bescherming van uw woning: dit deksel moet water- en winddicht zijn en stevig genoeg om stormen en hevige windvlagen te kunnen trotseren.


Hellend dak

De driehoekige vorm van een klassiek zadeldak is ideaal om het regenwater vlot te laten weglopen. Zo’n hellend dak is bovendien prima bestand tegen harde windstoten. De kap biedt extra ruimte om in te wonen of om er spullen op te bergen. Voor het constructiehout dat een dak nodig heeft, moet u toch rekenen op 1 370 euro per m³. Welk soort dak u kiest, heeft invloed op de totaalprijs voor uw dak. Een gemiddelde prijs berekenen voor een doorsnee hellend dak is moeilijk.
 

- Bol of hol

Er zijn een heleboel variaties op het klassieke driehoekige dak. In moderne architectuur valt de bol gebogen dakvorm en het halfronde dak vaak op. Een minder voorkomende vorm is een hol gebogen dak. Voor een heel uitgesproken architectuur is een golvend dak beslist een blikvanger.
Meer traditionele vormen zijn bijvoorbeeld een kameeldak waarbij een deel van het dak hoger is dan het andere, maar waarbij de daklijn wel doorloopt. Een kegeldak is het ronde dak in de vorm van een kegel, vaak op een torentje. Bij onze noorderburen ziet u ook vaak een knikdak of gebroken dak. Het dak maakt op een bepaald punt een knik, waardoor de daklijn verandert.


- Piramide of lessenaar

Nog veel voorkomend bij de strakkere architectuur is een lessenaarsdak. Het hellende dak bestaat slechts uit één dakvlak. Veel gezien bij de iets klassiekere woningbouw is een mansardedak, waarbij beide dakvlakken nog eens geknikt zijn. Een schilddak bestaat uit vier schuin oplopende dakvlakken waarvan de dakvlakken twee aan twee verschillen. Een piramide- of tentdak heeft dan weer vier gelijke schuin oplopende dakvlakken. Een variatie hierop is een zadeldak met wolfseinden. Die wolfseinden worden gevormd door kleine afgeknotte driehoekige dakvlakken op de kopgevels.


Afwerkingsmaterialen hellend dak

Een hellend dak kan met een waaier aan materialen worden afgewerkt:


Kleidakpan

Pannen, gemaakt van gebakken klei, zijn al eeuwen populair als afwerkingsmateriaal voor een dak. U hebt een grote keuze uit kleuren, afmetingen en vormen. Meer complexe vormen kunnen hier ook mee afgewerkt worden, dankzij allerlei hulpstukken
Budget: Stormpannen vanaf 40 euro/m²


Betonpan

Betonpannen zijn groter dan kleipannen, maar ook zwaarder. Het dakgebinte moet hiervoor aangepast zijn en meer ingewikkelde vormen worden moeilijker. Betonpannen zijn wel goedkoper dan kleidakpannen.


Metaal

Houdt u van het uitzicht van een pannendak, maar niet van de nadelen (loszittende onderdelen, kapotte pannen na een storm, …) dan zijn dakpanplaten van staal of aluminium met de look van dakpannen, misschien een mooi alternatief. Dit materiaal is erg geschikt voor dakrenovaties als de werken snel vooruit moeten gaan.
Een metalen dak, uit zink, koper of aluminium kan natuurlijk ook. Zowel bij hedendaagse architectuur – aparte vormen, ronde daken, … - als bij dakrenovaties duikt metaal almaar vaker op. Het geeft het dak een sobere, strakke belijning die een meerwaarde voor de architectuur van de woning kan betekenen.


Leien

Leien, gemaakt van natuursteen, zijn duurzaam maar duurder dan kunstleien die gemaakt zijn van vezelcement. Met bitumenleien of dakshingles (synthetisch materiaal) kunt u haast alle dakvormen, tot heel steile daken, bekleden. De leien zijn verkrijgbaar in heel wat kleuren, vormen en afwerkingen, waardoor heel veel architectuurstijlen in aanmerking komen voor deze dakbedekking. Deze leien kunnen zelfs het uitzicht van een dak in natuurleien hebben. Prijzen vanaf 25 euro per m².
Budget: Belgische natuurlei vanaf 78,30 euro/m², Spaanse lei vanaf 50,60 euro/m², kunstmatige lei vanaf 38,80 euro/m²


Riet

Rieten daken zijn al eeuwen oud, en ook vandaag nog wordt riet gebruikt bij het bedekken van daken met een helling van 45 graden of meer. Een goed rietdak moest minstens 25 jaar meegaan, maar kan tot 40 jaar of ouder worden. Riet weegt een stuk minder dan dakpannen en belast de dakconstructie daardoor veel minder dan zwaardere materialen.


Plat dak

Heel wat nieuw gebouwde huizen met een moderne architectuur hebben tegenwoordig een plat dak. Het isoleren van platte daken kan op verschillende manieren.


- Omgekeerd dak

Een omgekeerd dak is een plat dak dat van bovenaf geïsoleerd is. De isolatie bij dit dak is namelijk op de bestaande dakdichting geplaatst en wordt op zijn plaats gehouden door een schutlaag. De (bijkomende) isolatielaag plaatst u best niet dikker dan de hoogte die vrij is aan de dakopstand.


- Warm dak

Bij een warm dak ligt de isolatielaag onder de dakdichting, die bloot staat aan de invloeden van het weer. Kies hier dus zeker voor kwaliteit. Een warm dak wordt op dit moment het meest toegepast, omdat het de beste resultaten neerzet.


- Koud dak

Een koud dak bevat tussen de isolatie en de waterdichting een geventileerde luchtspouw. Maar die luchtspouw geeft wel een aanzienlijk risico op condensatie. Vroeger werd de techniek nog toegepast, tegenwoordig kiezen bouwers en verbouwers meestal voor een warm dak-opbouw.


Opbouw ‘warm’ dak

Doorgaans worden platte daken in België op eenzelfde manier gebouwd. Bovenop de draagvloer – bestaand uit houten balken of welfsels – komt een dampscherm met een laag isolatie en daarop een afwerking met dakdichting. Vaak wordt de waterdichtende laag beschermd met een schutlaag. Dat is een ballastlaag die het dak op zijn plaats houdt bij storm of hevige windstoten. De schutlaag beschermt ook tegen de UV-stralen van de zon en andere mogelijke beschadigingen.


Dakdichtingsmaterialen:


- Bitumen

Bitumen als dakdichting wordt ook wel roofing genoemd en is gemaakt van producten afgeleid van aardolie. De bitumendichting van vandaag is gewapend, wat de duurzaamheid ervan ten goede komt. Er bestaan twee types bitumen: elastomereren (SBS) en plastomeren (APP). Deze laatste zijn UV-bestendig, de eerste zijn elastischer dan de APP


- PVC

Een andere synthetische dakafdichting is pvc-folie. De folie wordt gelast, gelijmd of mechanisch bevestigd. Kies hier voor gewapende folie, met glasvezel. Die is sterker dan andere varianten. PVC is minder sterk dan de andere materialen en niet altijd UV-bestendig. Een goede plaatsing en een schutlaag bovenop de folie kunnen veel problemen voorkomen.
 

- EPDM

Synthetisch rubber, op maat gemaakt en in zijn geheel op het dak geplaatst. Met EPDM kunt u een plat dak zo glad als een biljarttafel bekomen, op voorwaarde dat het materiaal perfect geplaatst werd. Bepaalde plooien kunnen later wel een probleem vormen voor de kwaliteit van het dak. Een erkende en ervaren vakman hiervoor inhuren is echt wel aangeraden.

Meer informatie over het dak

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in