Op de juiste manier bouwen – bijvoorbeeld zoals 150 jaar geleden, met dikke massieve muren en kleine ramen – helpt om bij warme temperaturen het huis binnen fris te houden. Maar als aangepast bouwen of verbouwen geen optie is – want zeg nu zelf: grote ramen zijn toch veel leuker dan van die hele kleine? – dan kun je de zomerse temperaturen binnen in huis temperen met andere ingrepen.
Zonnescherm
Een zonnescherm of ‘screen’ aan de buitenkant van een raam houdt tussen 30 en 90% van de zonnestralen buiten, afhankelijk van het type zonnescherm dat je kiest. Screens bestaan meestal uit textiel, dat opgerold kan worden – te vergelijken met de werking van een rolluik – en op zijn plek gehouden wordt door een kader. Dat kader kun je laten inbouwen, samen met de ramen. Voorzetscreens bestaan ook. Die vallen dan weer iets meer op dan de inbouwsystemen. Screens houden niet alleen de warmste zonnestralen buiten, ze zorgen ook voor meer privacy. Screens kunnen enkel zonwerend zijn, maar bijvoorbeeld ook verduisterend. Screens kunnen voor vrij grote ramen en voor dakvensters en lichtkoepels.
Zonnetent of parasol
Voor een zuidelijk gericht schuifraam aan het terras is een zonnetent of grote parasol een gemakkelijke en snelle manier om je raam te beschermen tegen oververhitting. Een grote parasol met draaibare ‘arm’ kun je – zonder dat je de voet moet verplaatsen – richten zoals je zelf wil. Een zonnetent moet boven het raam bevestigd worden en kun je openen wanneer je dat nodig vindt. Zo’n zonnetent kan tegelijk dienen als parasol boven je terras en biedt zelfs als het een beetje regent, de nodige bescherming.
Zeil of laken
Een moderne variant op de zonnetent aan de gevel is een zonwerend zeil, dat je met behulp van enkele palen en spankoorden kunt installeren. Voor het raam, boven je terras, aan de gevel… We zagen zulke zeilen al als zonnewering aan ramen op de verdieping van een huis, met bevestiging aan de gevel en op het plat dak onder de ramen. Héél budgetvriendelijk zijn dan weer (oude) lakens als zonnescherm voor grote ramen. Inventief. De voorbeelden die wij zagen waren zelfs versterkt aan de hoeken, met metalen ringen voor een gemakkelijke bevestiging aan de haakjes in de muur. Een tentzeil of grondzeil kan ook.
Traditionele luiken
Een efficiënte en eeuwenoude manier om het huis binnen koel te houden, zijn luiken aan de buitenkant van de ramen. Vandaag te verkrijgen in allerlei materialen, al blijft hout volgens ons toch het mooist. Trouwens ook te krijgen in verschillende stijlen, zodat zulke luiken bij eender welke architectuurstijl passen. Niet alleen dus bij cottage- of pastoriestijl maar ook bij een hele strakke, kubistische manier van bouwen. Ook de manier waarop je de luiken bevestigd, is vrij: gewoon opendraaiend op de klassieke manier, of als klapluik. Maar in de vorm van een scherm dat over de gevel schuift, kan het ook.
Rolluiken
Een andere manier om de zon buiten te houden, is werken met rolluiken. Als je ze niet liet inbouwen, dan geen paniek: er bestaan systemen waarbij je de rolluiken kunt plaatsen op het raam (opbouwrolluiken) of op de gevel rond het raam (voorzetrolluiken). Een rolluik houdt niet alleen de felle zon buiten, het dempt ook de geluiden van buiten en zorgt er voor dat de kamers binnen volledig verduisterd zijn. Rolluiken kun je in dezelfde materialen en kleuren krijgen als de ramen.
Automatische zonnewering
Als je gaat voor gebruiksgemak en je budget laat dit toe, dan kun je zowel luiken en rolluiken als screens of zonnetenten automatiseren. Je kunt de zonnewering dan bedienen met een knopje in de muur of via een afstandsbediening. Wil je nog meer comfort, dan kun je de zonnewering laten bedienen door een computersysteem of domotica, waarbij de zonnewering zich vanzelf ontrolt als de temperatuur oploopt. Bij te veel wind, bewolking of bij te frisse temperaturen rolt het systeem zichzelf weer op.