Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Een bestaande woning uitbreiden in de hoogte

Een bestaande woning uitbreiden kan soms alleen maar in de hoogte. Dat optoppen van het huis vraagt enkele aandachtspunten. De bestaande fundering mag niet te zwaar belast worden en de aansluiting met de bestaande woning dient goed bestudeerd te worden. Architect Geert Houtmeyers geeft toelichting aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Beperkingen in de stedenbouwkundige voorschriften maken het soms onmogelijk een bestaande woning verder uit te breiden in de diepte of de breedte van het perceel. De meest voor de hand liggende oplossing is dan in de hoogte te denken. Zo’n uitbreiding in de hoogte noemen we ook optoppen. Op de bestaande woning creëren we dan een nieuwe verdieping. Om te vermijden dat deze nieuwe constructie de bestaande structuur te zwaar zou belasten, opteren we vaak voor een uitbreiding in een lichtgewicht constructie. Dat kan bijvoorbeeld in een lichte houtskeletconstructie, in staal of in een licht steenachtig materiaal zoals cellenbeton. Zo verzekeren we dat de bestaande fundering niet te zwaar belast wordt. De sterkte van de dragende muren en de fundering bestuderen we voor de start van het ontwerp ter plaatse.

Optoppen voor kinderkamers

In dit voorbeeldproject voorzagen we een bestaande woning van een nieuwe verdieping in een houtskeletstructuur. In de bestaande situatie had de woning enkel woonoppervlakte op het gelijkvloerse niveau. En die voldeed niet voor het gezin met twee kinderen. De concrete vraag was ruimte te creëren voor twee slaapkamers voor de kinderen en een badkamer. De extra oppervlakte bouwden we op het bestaande plat dak van de keuken. Intern plaatsten we een trap om het verdiepingsvolume toegankelijk te maken. Om deze verticale circulatie mogelijk te maken, hebben we wel enkele aanpassingen moeten doen in het bestaande woongedeelte.

Bereikbaarheid werf

De houtskeletstructuur is verankerd aan de bestaande constructie. Dankzij de voorbereiding van de skeletstructuur in een atelier verliep de bouw van de uitbreiding op de werf heel snel. Ook met het oog op de bereikbaarheid van de werf was het houtskelet een gunstige keuze. De uitbreidingszone lag achter de bestaande woning. Deze constructiemethode liet toe de bouwmaterialen vrij eenvoudig tot op de bouwlocatie te krijgen. Er waren geen speciale kranen of andere voorzieningen nodig om de materialen ter plekke te brengen.

Afwerking houtskelet

De houtskeletconstructie is na de montage volledig opgevuld met isolatiemateriaal. De uitbreiding voldoet hierdoor ruimschoots aan de huidige isolatienormen. Over de isolatie is vervolgens een luchtdicht scherm geplaatst. Dat is op zijn beurt afgewerkt met gipskartonplaten. Deze platen zijn op een lattenstructuur geschoefd. Zo ontstaat een leidingenspouw tussen het luchtdichte scherm en de platen. Hierlangs kunnen elektrische en sanitaire leidingen worden geplaatst. Zo vermijden we dat het luchtdichte scherm wordt geperforeerd door tal van leidingen.
De buitenzijde van het houtskelet wordt bij voorkeur afgewerkt in een licht gevelmateriaal. In dit geval koos de opdrachtgever voor hout. Maar er zijn nog tal van andere plaatmaterialen mogelijk. Aangezien de bestaande woningen doorgaans al een redelijke ouderdom hebben, is het doorgaans mooier om het nieuwe volume in een nieuw en hedendaags materiaal te bekleden. Zo wordt de uitbreiding geaccentueerd en krijgt die een eigen identiteit in het totaalbeeld.

Aansluiting tussen oud en nieuw

Een laatste aandachtspunt bij dergelijke uitbreidingen is de aansluiting met de bestaande gevels en daken. Een goede detaillering en overleg met de uitvoerder is hier zeker aangewezen om problemen nadien te vermijden.

Auteur: Architect Geert Houtmeyers – februari 2015
 

 

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist

 
 
 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in