Woonbesprekingen

Duurzame renovatie van achttiende-eeuwse karakterwoning

Achter een karaktervolle trapgevel in het centrum van Gent schuilt een knusse gezinswoning die met veel liefde en respect voor duurzaamheid werd gerenoveerd. Tijdens Ecobouwers opendeur heten de bewoners je welkom in hun warme nest.
Meer dan dertig jaar geleden werden Stephan en Bie verliefd op een achttiende-eeuwse trapgevelwoning op wandelafstand van de Gentse kuip. Het huis was opgeleefd. In 1989 kreeg het een eerste opknapbeurt. Twee decennia later kreeg architecte Ida Lievens de opdracht het gebouw zo energiezuinig mogelijk te renoveren, met respect voor het oorspronkelijke karakter. Het resultaat? Een warme en gezellige gezinswoning die beantwoordt aan alle moderne comfortbehoeften, met een isolatiepeil (K-waarde) van 27.

Oog op de toekomst

“Even dachten we eraan om elders in de stad een huis te slopen en een nieuwbouw terealiseren,” zegt Stephan. “Met het budget dat we ter beschikking hadden, was dat een haalbare kaart. Het gebouw kampte met tal van gebreken. Maar we konden het niet over ons hart krijgen om te verhuizen. Uiteindelijk hebben we hier dertig jaar lief en leed gedeeld, en daar mogen er nog eens dertig bij. We kozen dan ook voor een renovatie met het oog op de toekomst. Heel wat ingrepen houden rekening met het moment waarop onze fysieke conditie het laat afweten. Zo vervingen we het trapje in de inkomhal door een hellend vlak, plaatsten we vaatwas en wasmachine op armhoogte en werd het luik naar de oude kelder met springveren uitgerust, zodat ik me later geen breuk hoef te tillen om het open te krijgen.”
 

Compromissen sluiten

‘’Nu, het is geen nieuwbouw, dus hier en daar moesten we compromissen sluiten,” vertelt Stephan. “Zo was er geen plaats voor een regenwaterput, lag ons huis verkeerd georiënteerd om zonnepanelen of een zonneboiler te plaatsen, en konden we het dak maar beperkt isoleren omdat het niet boven de trapgevel mocht uitkomen. Een warmtepomp hebben we overwogen, maar dan hadden we heel onze tuin moeten uitgraven, inclusief de oude beerput. Daarvoor ontbrak het ons aan de moed én de centen.”

Warmte binnen, koude buiten

Toch lagen de mogelijkheden om het huis energiezuiniger te maken voor het rapen. Om te beginnen werden de muren en het dak extra geïsoleerd. “Tijdens de vorige verbouwing hadden we maar zes centimeter isolatie aangebracht,” vertelt Stephan. “Daar is nog eens veertien centimeter houtvezel bijgekomen. Ook de vloer op het gelijkvloerse niveau en de oorspronkelijke houten vloer.
 

Extra stopcontact

Dat er veel liefde kroop in de renovatie van de oude stadswoning, voel je op elke vierkante meter. “Of we bepaalde zaken achteraf anders zouden aanpakken? Ik denk het niet. Misschien een extra stopcontact hier en daar. Maar daar blijft het ook bij. We wilden een huis om samen oud in te worden, en dat is aardig gelukt.”

Bezoek het huis van Stephan en Bie tijdens de Ecobouwers Opendeur op 9 november om 10 en 14 uur.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in