Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

De voordeur als isolerende factor

Buitendeuren – zowel de voordeur als de achterdeur – kies je best ook op basis van hun isolerende factor (hun U-waarde). Want ook langs de buitendeuren kan veel koude lucht binnen en warme lucht buiten. Habitos.be laat enkele deskundigen aan het woord over goed isolerende buitendeuren.

Frans Van Rompaey van Schüco licht toe dat alles begint bij sterk isolerende profielen en panelen. Een vaak gebruikt materiaal om raam- en deurkaders te isoleren, is PU-schuim. “Daarbij is niet alleen de dikte van het schuim belangrijk, maar ook de densiteit – hoe ‘vol’ het schuim is,” vult Maarten Louwies van Hörmann aan.

Coatings en dichtingen

Bij Reynaers werken ze met verschillende materialen. “Naast schuim gebruiken we ook isolerende coatings op de binnenkamers van de profielen en rubberen afdichtingen tussen de profielonderdelen. Het gebeurt dat we een deurpaneel een extra isolerende laag geven langs de binnenzijde van het paneel,” zegt Jelena Verschueren van Reynaers.

U-waarde deur

Wil je als consument een goed isolerende buitendeur, dan moet je op een aantal aspecten letten. “De dichtingen zijn heel belangrijk en je moet kijken naar de Uf-waarden van de profielen en de Up-waarden van de invulpanelen. Veel vragen stellen en de technische fiches van de gewenste deur bekijken kan ook helpen,” geeft Frans van Schüco als tip mee.

Lees meer over de U-waarden van raamprofielen.

Luchtdichte deuren

De deskundigen geven wat luchtdichtheid betreft nog mee dat het belangrijk is dat de deur ook aan de onderzijde voorzien is van een goede afdichting. “Dat betekent dat we almaar vaker gebruik maken van een onderdorpel of vloerdrempel. Dit is een opstapje van maximum 2 cm, voorzien van een dichting. De onderkant van de deur sluit hier mooi op aan. Op die manier is de deur aan de 4 zijden uitgerust met een dichting.”

Geen koudebrug

Zo’n vloerdrempel betekent dat de vloer onder de deur onderbroken is door een klein opstapje. Maarten Louwies: “Deuren zonder die vloerdrempel krijg je aan de onderkant moeilijk afgedicht. Vaak blijf je daar zitten met een kier van een paar mm, waar koude lucht door naar binnen komt. Een koudebrug van jewelste en dus nefast voor je energieverbruik!”

Nog meer tips over goed isolerende buitendeuren lees je in Buitendeuren en isolatie.

Passiefdeur met certificaat

Voor passiefhuizen en lage energiewoningen bieden verschillende fabrikanten vandaag al deuren met een passiefhuiscertificaat. Zo’n deur heeft een U-waarde van 0,8 of lager. Dus bouwers en verbouwers die zeker willen zijn dat de nieuwe buitendeur de passiefnorm haalt, kiezen best voor een deur met zo een passiefhuiscertificaat.

Schüco heeft de ADS 112 IC, met passiefhuiscertificaat. “Een alternatief is de ADS 90 SI, maar dan zonder certificaat,” weet Frans Van Rompaey.

Verlijmde onderdelen

Nog een aspect om op te letten, is de manier waarop de onderdelen van de deur samengesteld zijn. Frans van Rompaey: "Schüco ontwikkelde een gedeelde thermische onderbreking die het verschil van uitzetten van binnenprofiel en buitenprofiel opvangt. Zo trekt het deurprofiel niet krom en blijven de dichtingen goed. Belangrijk daarin is ook de verlijming van de vleugeloverdekkende panelen aan het deurprofiel. Hiervoor passen we een speciale lijmtechniek toe."

Deur met carbon

Hörmann lanceert in het najaar een deurenserie met een U-waarde tot 0,45. “Gemaakt van aluminium en carbon. Voor een deur met een Ud-waarde van 0,45 betaal je wel meer dan voor een deur met Ud 0,8. Maar we weten nu al dat we daarmee – voorlopig – de best isolerende deur op de markt hebben.”

Aluminium versus PVC

Bij profielen van PVC let je best op dezelfde aspecten. Dus de dichtingen, de thermische onderbrekingen en de U-waarden van profiel en paneel. Hou er wel rekening mee dat PVC sneller uitzet dan aluminium. Kies je voor houten deuren dan is de onderbreking en eventuele isolerende laag tussen buitenpaneel en binnenpaneel ook van belang. Ook bij hout telt: hoe lager de U-waarde van de deur, hoe beter.

Veel meer over ramen en deuren kom je te weten in ons dossier Ramen en Deuren.
Lees ook ons dossier over Buitendeuren.

Juiste plaatsing

Wil je een deur met glas, dan spreekt het voor zich dat ook het glas in de deur goed isoleert. Maarten: “Let er op dat het gebruikte glas goede U-waarden haalt, goed geplaatst wordt in het deurkader, en ook thermisch onderbroken is. Tot slot nog één raad: ook een juiste plaatsing – installatie en afstelling - is heel belangrijk.

Laat de plaatsing van de buitendeur daarom doen door een vakman.” Sommige fabrikanten helpen de vakman een handje door hulpstukken voor een correcte aansluiting van ramen en deuren op de ruwbouw te voorzien. “Reynaconnect is zo een hulpkader om raam- en deurprofielen correct te plaatsen.”

Auteur: Gretel Kerkhofs - augustus 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in