Buitendeuren en isolatie

Gewijzigd op 16/10/2013 door Gretel Kerkhofs

Buitendeuren bestaan in diverse modellen, types en kleuren. Eigenlijk is de keuze eindeloos. Maar, je moet niet alleen kijken naar wat je mooi vindt. Een buitendeur kan extreme temperaturen buiten houden. Is je woning al goed geïsoleerd, dan kies je ook voor de buitendeurtypes die de isolatiewaarde van je huis in stand houden of nog verbeteren. Anders is al die isolatiemoeite een maat voor niets.

Onze specialisten buitenschrijnwerk

Ramen met kruisroedes
Goed isolerend schrijnwerk houdt de warmte in de woning.
© Finstral
Vloerdrempel die tocht aan buitendeur tegengaat
Buitendeur (van Hörmann) met vloerdrempel die tocht via de onderkant van de deur tegengaat.
© Hörmann
Isolatie en thermische onderbreking in aluminium buitendeur.
Aluminium buitendeur ADS 90 SI met isolatie, thermische onderbrekingen en rubberen dichtingen. Let op de dichtingen onderaan: het deurprofiel loopt ook door in de vloer, om een optimale deurdichting te bekomen.
© Schüco
Aluminium buitendeur met drievoudige beglazing
Aluminium buitendeur ADS 90 SL SI met drievoudige beglazing, geschikt voor passiefhuizen.
© Schüco

U-waarde - isolatiewaarde - van buitendeuren

De meeste buitendeuren hebben vandaag een U-waarde van 1,6 W/m²K (gewoon geïsoleerde deuren) maar erg goed geïsoleerde deuren, geschikt voor lage energie- en passiefwoningen zijn er ook. Die kunnen een U-waarde van 0,74 W/m²K tot zelf 0,45 W/m²K
 hebben.

Je kunt dus de isolatiewaarde van een voordeur kiezen. Wil je een goed geïsoleerde voordeur, dan moet je daar bij de constructeur expliciet naar vragen. We vroegen enkele deskundigen waar je op moet letten als je een goed geïsoleerde buitendeur wilt hebben. Lees daarom De voordeur als isolerende factor

Enkele tips:

 • Let op de U-waarde van de volledige deur – hoe lager, hoe beter
 • Als er glas in zit, vraag naar superisolerend glas of drievoudig glas en let ook op de gebruikte afstandhouders (spacer)

Luchtdichtheid van buitendeuren

 • Om de deur luchtdicht te installeren moeten de dichtingen in orde zijn. Het deurkader moet zorgvuldig in de opening geplaatst worden. De deur moet daar perfect op aansluiten
   
 • Ook onderaan de deur moet de deur luchtdicht zijn. Deuren geschikt voor lage energiewoningen of passiefhuizen zijn onderaan dieper en hoger, zodat de deur tegen de dorpel komt. Tussen dorpel en deur komt wel een extra dichting om de koudebrugfunctie uit te schakelen.

Manieren om de kier tussen onderkant deur en vloer dicht te maken:

 • Guillotine dichting
  • Een guillotine dichting onderaan een deur zorgt voor een extra afsluiting tussen deur en dorpel of vloer.
  • Een deur met een guillotinedichting heeft een ingewerkte rubberen strook over de volledige breedte van onderkant van de deur.
  • Aan de zijde van de scharnieren zit een pin, die wordt ingedrukt als de deur dicht gaat. Het rubber komt hierdoor als een guillotine naar beneden, tot op de grond.
  • Dit systeem zorgt er voor dat er geen wind of tocht onder de deur door kan. Wanneer je de deur opent, zorgt een veersysteem ervoor dat de rubberen dichting omhoog komt.
 • Tochtborstel
  • Een tochtborstel zit aan de onderkant van de deur. Het is een lange, smalle borstel met dicht op mekaar geplaatste borstelhaartjes die de ruimte of de kier tussen onderkant deur en de vloer dicht maakt.
  • Een tochtborstel houdt de tocht buiten, maar bij hevige wind is een tochtborstel niet afdoende.

 • Vloerdrempel met dichting
  • Een vloerdrempel met rubberen dichting zorgt er voor dat de voordeur ook aan de onderkant luchtdicht sluit! Lees er meer over in De voordeur als isolerende factor.

Auteur: Gretel Kerkhofs - update: augustus 2013

Folders over ramen en deuren

Meer informatie op de website van deze bedrijven