Woonbesprekingen

De favoriete plek van VRT-journalist Rudi Vranckx

VRT-journalist Rudi Vranckx laat nu en dan de zware realiteit voor zijn reportagewerk in het Midden-Oosten achter zich. In zijn vakantieverblijf in de Italiaanse streek Umbrië komt hij helemaal tot rust op één van zijn terrassen met prachtige vergezichten.

Wie is Rudi Vranckx?

Journalist Rudi Vranckx houdt zich al sinds zijn start in 1989 bezig met internationale conflicten. Hij was al oorlogsverslaggever in Roemenië, tijdens de Golfoorlog en in het Midden-Oosten. Sinds januari 2008 heeft hij zijn eigen programma op Canvas. In 2011 keken we naar 'De vloek van Osama', dit jaar bekeken we 'Het verdriet van Europa' om het verhaal achter de crisis te tonen.

Verwaarloosde boerderij

Eind jaren negentig stond in het kleine stadje Todi, halfweg Orvieto en Perugia, een oude boerderij te verkommeren. De boerderij stond al een aantal jaren leeg en was ook compleet verwaarloosd. In het begin verliepen Rudi’s vakanties dan ook niet zorgeloos. “Het huis was bewoonbaar maar toch ervoer ik het kampeergevoel. Bij een regenbui moest ik een bassin onder het lekkende dak plaatsen," herinnert Rudi zich nog. Verbouwingen drongen zich op aan het typisch Umbrische huisje met koeienstallen.

Complete renovatie

“Voor de verbouwing werkte ik van boven naar beneden. Eerst liet ik het dak vervangen, nadien de aangetaste vloer. De grootste kost lag bij het kunnen behouden van de oude elementen. Ik wilde graag het authentieke respecteren," vertelt Rudi. "De gemetselde boog moest gestut worden met lange, houten balken zodat het gewelf kon gerestaureerd worden. Uiteindelijk heb ik voor mijzelf boven een appartementje ingericht met een keuken in terracottastijl. Op de moderne gelijkvloerse verdieping mogen mijn gasten logeren.”

Wijn en olijfolie

“In de hoogzomer kom ik een drietal weken maar ook in het voorjaar en het najaar als ik de tijd vrij heb. Maar ik kom hier niet om alleen te genieten. Mijn familie en vrienden zijn hier allemaal welkom. Ik bouw in Italië mijn sociale leven uit. Het is dan dubbel genieten op deze manier,” droomt Rudi weg. De reden waarom Rudi voor dit huis koos? “Ik wilde nog een stommiteit doen voor ik 40 werd, en dit was ze dus. Toen ik in de humaniora zat, gingen we naar Umbrië op schoolreis. Met hier telkens terug naartoe te komen, kon ik niet anders dan hier een woning kopen. De wijngaard en het uitzicht beloofden de hemel op aarde. Van op dit hellende terrein heb je een immens uitzicht naar alle windrichtingen. De zieke wijngaard heb ik moeten rooien, maar intussen is die opnieuw aangelegd om landwijn te kunnen produceren. Gelukkig kon ik wel de olijfgaard redden. Familie en vrienden kan ik zo in olijfolie voorzien."

Heerlijk terrassen

Nog een werkje was het wegwerken van de jungle aan dennenbomen om openheid en licht te creëren rondom en in de woning. Om zoveel mogelijk te kunnen genieten, legde Rudi vijf terrassen aan waarvan eentje rondom een oude populier met zicht op het stadje Todi. De flanken naar de terrassen toe zijn als kruiden- en plantenmuur afgewerkt. Een zwembad is er nog niet, maar staat wel op de planning.

Heerlijk terrassen

Nog een werkje was het wegwerken van de jungle aan dennenbomen om openheid en licht te creëren rondom en in de woning. Om zoveel mogelijk te kunnen genieten, heb ik vijf terrassen aangelegd waarvan eentje rondom een oude populier met zicht op het stadje Todi. De flanken naar de terrassen toe zijn als kruiden- en plantenmuur afgewerkt. Een zwembad is er nog niet, maar zeg nu zelf, dat hoort er hier toch wel bij.”

Italiaanse wetgeving

Om in regel te zijn met de Italiaanse wetgeving, nam Rudi een plaatselijke advocaat en architect in de arm. Een tweede verblijf koop je namelijk niet in een handomdraai. "Om alles te kunnen verwezenlijken, ben ik bij zoveel mogelijk werklui uit de stad gaan aankloppen. Het is zeker nodig om je te laten bijstaan. In Italië heerst een strenge regelgeving met betrekking tot bouwen en verbouwen. In Toscane mag je niets nieuw bouwen. In Umbrië gaan ze er wel iets losser mee om. Maar ook voor de belastingen moet je op je tellen passen. Ook hier word ik bijgestaan. Want vergis je niet: hier betaal je nog meer belastingen dan in België."
De favoriete plek van...
Nieuwsgierig naar hoe de bekende Belgen wonen? Dan speelt Habitos.be graag in op jouw curiositeit. Elke maand werpen we een blik op de favoriete ruimte van één van onze bekende medemensen. Wordt het de keuken, leefruimte, badkamer of slaapkamer?
Auteur: Kelly Cuypers - juni 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in