Woonbesprekingen

De favoriete plek van tv-kok Jeroen De Pauw

Chef-kok Jeroen De Pauw maakt binnenkort weer lekkere gerechten klaar op televisie. Intussen laat hij ons zijn professionele keuken zien. Opvallend is het composietmateriaal dat in zwart en rood blinkt.
Jeroen De Pauw staat al van zijn vijftiende in de keuken, verhuisde een jaar naar het buitenland en is intussen al twaalf jaar zelfstandig kok. In zijn woning in Vossem (Tervuren) heeft hij de luxe gehad om twee keukens onder te brengen: een privékeuken en een semi-professionele keuken om kookdemo’s te geven. "Ik kook elke dag voor mijn gezin, samen met gasten tijdens kookdemonstraties en ook op verplaatsing met mijn mobiele keuken. Je kunt dus wel stellen dat ik heel wat uren in mijn keuken verslijt," zegt Jeroen.

Kwartscomposiet en gepolijste beton

In mijn vorige woning had ik een inox keuken, maar die is niet mee verhuisd. Hier heb ik voor een keuken volledig in kwartscomposiet gekozen. Zowel de muren, werkbladen als kasten bestaan uit deze composiet, het enige materiaal dat tegen kruisbesmetting kan. Zo kun je vis en vlees na elkaar op het werkblad leggen zonder dat bacteriën overlopen. Het materiaal kan ook tegen de warmte en je kunt er op snijden en schuren.

De vloer is een gepolijste beton, die goed tegen onvermijdelijke vetvlekken kan en ook gemakkelijk te poetsen is. Het beton zorgt ook voor een fijne industriële look.

Ik kan de keukenruimte volledig benutten doordat onze woning langs de achterzijde deels ondergronds ligt. Via horizontale ramen krijg ik toch het nodige daglicht binnen. Het daglicht is aangevuld met enkele spots.

Jeroens keukentoestellen

Ik heb een groot kookeiland met verschuifbare onderdelen Zo zit er deels onder het werkblad een opbergruimte verscholen. Dat maakt het erg praktisch om er mijn potten en pannen uit te tillen. Qua toestellen heb ik al het handige in huis zoals een steamer, teppanyaki en een oven waarin je twee temperaturen tegelijk kunt instellen. Uiteraard ontbreken ook twee infraroodlampen niet om de gerechten warm te houden. Zoals alle koks kook ik op inductie, snel en gemakkelijk. De dampkap zit samen met verlichting in een verlaagd deel van het plafond verwerkt.

Gezellige eetruimte

Om mijn gasten van het diner te laten genieten, richtte ik naast de keuken een klein eetzaaltje in. Aangezien ik gebeten ben door stranden en bomen op posters en behangpapier,  heb ik dit ook mee in dit zaaltje doorgetrokken. Onze binnenhuisarchitecte maakte foto's in een berkenbos en liet deze vergroten. Vanuit de eetruimte kun je via de glasstrook ook een blik werpen in de keuken.

Favoriet keukeningrediënt- en accessoire

Zo erg als Piets koffertje is het niet, maar ik houd erg vast aan een tang om mijn vlees mee om te draaien. Als ingrediënt kan ik de olijfolie gemaakt door Rudi Vranckx niet meer missen. Hij heeft een buitenverblijf in Toscane waar hij de olijfolie produceert en voorziet me van de nodige flessen.
Info: Jeroen De Pauw

Auteur
: Kelly Cuypers - januari 2013
De favoriete plek van...
Nieuwsgierig naar hoe de bekende Belgen wonen? Dan speelt Habitos.be graag in op jouw curiositeit. Elke maand werpen we een blik op de favoriete ruimte van één van onze bekende medemensen. Wordt het de keuken, leefruimte, badkamer of slaapkamer?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in