Woonbesprekingen

De favoriete plek van ontwerper Stijn Helsen

Hij kleedde onze Belgische atleten op de Olympische Spelen van Londen, ontwierp de kostuums voor Johnny Depp en Orlando Bloom in Pirates of the Caribbean en mag tot zijn vast clientèle namen rekenen als prinses Claire, Robbie Williams en de Jacksons. Als hij niet in het buitenland zit en ook niet aan de slag is in zijn winkel of atelier in Hasselt, vertoeft hij graag aan de grote ronde eettafel in zijn huis in Brussel. Welkom op de favoriete plek van Stijn Helsen.
Een grote ronde tafel met een massief houten tafelblad en metalen onderstel: dat is de plek waar Stijn graag vertoeft. “Om te werken, te ontspannen, vrienden te ontmoeten… Die tafel is er geknipt voor.” Sinds een jaar of 5 woont Stijn tijdens het weekend in een Brussels herenhuis, dat hij volledig zelf inrichtte.

Kosmopolitisch Brussel

“Brussel is volgens mij de meest kosmopolitische stad in België. Tegelijk is onze hoofdstad ook de hoofdstad van Europa en vind ik hier alles wat me interesseert.” Als hij niet in het buitenland is, wandelt Stijn graag rond in musea zoals de Bozar. “Ook in andere musea en cultuurhuizen in Brussel bezoek ik graag exposities en voorstellingen. Daarnaast zijn er hier heel veel restaurants, wat maakt dat ik altijd weet wat te doen als ik thuis ben.”

Massief houten tafel

“De grote ronde tafel is mijn favoriete plek in huis om veel redenen. Ze heeft een doorsnede van 2 meter, een tafelblad in massief hout en een onderstel van metaal. Ik vond ze op een rommelmarkt en het kostte me wel wat moeite om ze in huis te halen. Letterlijk, want de tafel is loodzwaar.”

Ontspannen en werken

Stijn gebruikt de tafel zowel in zijn vrije tijd als om aan te werken. “Omdat de tafel zo groot is, is ze perfect geschikt om aan te schetsen en te ontwerpen: ik kan gemakkelijk meerdere kunstboeken open laten liggen terwijl ik de ene schets na de andere maak. Als ik niet aan het werk ben, ligt er altijd een stapeltje kunstboeken waarin ik graag blader. Het is ook een heel gezellige tafel om met vrienden aan te zitten. Er kunnen veel mensen rond. Aangezien ik graag mensen uitnodig voor een etentje, komt zo’n tafel dus erg goed van pas.”

Modern en oud

Omdat Stijn ook gepassioneerd is door interieur, brengt hij op reis of in de vrije weekends al eens een bezoekje aan een rommelmarkt of een brocantewinkelt. Zo ontdek je in zijn interieur tweedehands spiegels, een vintage bureautafel met zinken onderstel, moderne kunst en een oude vloerkleed van zebrahuid.

Stijn Helsen-bed

Interieur is na mode een van de grote passies van Stijn Helsen: “Interieurdecoratie en mode liggen heel dicht bij mekaar. Dus ik waag mij regelmatig aan het ontwerpen van meubilair, voor mezelf en voor klanten. Je kunt al slapen in een Stijn Helsen-bed of zitten op een SH-stoel. Voor de inrichting van mijn eigen huis verzamelde ik door de jaren heen interieurobjecten met een verhaal.”

De houten tafel is omringd door vintage stoelen en zittend van op een van die stoelen ontdekt de bezoeker moment na moment die leuke vondsten die Stijns interieurstijl bepalen: een marmeren buste van keizer Caesar op een sokkel, een vintage werktafel op een voet van nikkel, Zweedse designlampen uit de jaren 1930, oude spiegels, een schildpad aan de muur, Delfts blauw naast moderne kunst. En dat allemaal op een canvas van muren in koud grijs en Braziliaans parket.

Auteur: Gretel Kerkhofs – maart 2013

Boek bestellen met korting

Een uitgebreide woonreportage over het huis van Stijn verscheen in: 'Wonen met Stijl 3: Tijdloos Wegdromen' van auteur Patrick Retour.

Bestel de boeken uit de reeks Wonen met Stijl via Habitos.be en krijg 5 euro korting (normale prijs: 39,95 euro). Betaal dus maar 34,95 euro en ontvang het boek per post, onder kartonnen omslag en zonder verzendkosten. Ga naar het bestelformulier.

Meer over Stijn Helsen

Meer weten over Stijn Helsen en zijn ontwerpen? 
Bezoek zijn sites:

De favoriete plek van...
Nieuwsgierig naar hoe de bekende Belgen wonen? Dan speelt Habitos.be graag in op jouw curiositeit. Elke maand werpen we een blik op de favoriete ruimte van één van onze bekende medemensen. Wordt het de keuken, leefruimte, badkamer of slaapkamer?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in